NAJAPSURDNIJI PENAL U HISTORIJI: "Genijalac" je uzeo zalet od 40 metara radi udarca "brzine puža"

04. 12. 2021 - 12:39 | Fudbal

Posljednjih godina izvođenje penala je postala psihološka igra između izvođača i golmana, posebno kada je vrhunski nivo fudbala u pitanju. 

Dok se neki igrači drže tradicionalnog šutiranja, odnosno zaleta od nekoliko metara te snažnog i preciznog šuta, ima i onih koji nastoje da eksperimentišu.

U svijetu fudbala, barem kada je vrhunski nivo, po načinu šutiranja penala poznat je Jorginho. Veznjak Chelseja zaskoči prije šuta te tako prevari golman koji obično već završi na zemlji.

Međutim, upravo taj način izvođenja penala je koštao Italiju direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo jer je veznjak brazilskog porijekla promašio dva penala u kvalifikacijama protiv Švicarske.

Do sada smo se u prošlosti nagledali dosta tragikomičnih penala koji se definitivno ubrajaju u grupu najlošije izvedenih kaznenih udaraca u historiji.

Možda i najapsurdniji penal ikada stiže nam iz Afrike. Nije poznato o kojem igraču se radi i koje takmičenje je u pitanju, ali njegov užasni šut je postao viralan

Naime, ovaj fudbaler je uzeo zalet od 40-ak metara, otišao je praktično skroz do kruga koji označava centar igrališta i krenuo da trči.

Trčao je pravolinijski, zatim cik-cak sve u želji da zavara golmana, ali kada je stigao do lopte uslijedio je sramotan šut. Šutirao je tako slabo te je ostavio dojam da se umorio dok je stigao do bijelog tačke.

Golman je to sve dobro prozreo, "svalio" se na svoju desnu stranu te odbranio bez većih problema, a očajni tragičar se hvatao za glavu. Ako je šta naučio to je da više ne izvodi penale na ovaj način.