FORMULA 1

Mick Schumacher otkrio koji vozač mu je mentor: Puno mi pomaže, kao što je njemu moj otac

28. 12. 2021 - 17:38 | Autosvijet

Mick Schumacher, sin sedmerostrukog svjetskog prvaka Formule 1 Michaela, zadovoljan je svojom debitantskom sezonom u "najbržem cirkusu" na svijetu, istaknuvši da mu Sebastian Vettel najviše pomaže.

Schumacher junior nije osvojio nijedan bod u svojoj prvoj sezoni u bolidu Haasa, ali to je bilo donekle očekivano s obzirom na snagu bolida.

"Svoj cilj sam postigao dolaskom u F1, a sada mislim da mogu premostiti jaz s ostalima. Ako ne uzmete u obzir osvojene bodove već razvoj iz sedmice u sedmicu, mogu reći da sam zadovoljan svojom sezonom. Čak sam mislio da će "skok" biti stresniji. Ne smetaju mi ​​ni interkontinentalna putovanja, zato što lako spavam u avionu. Sebastian Vettel mi puno pomaže, za mene je on mentor, kao što je za njega bio i moj otac. Daje mi savjete, često razgovaramo. Zapravo, kad možemo, idemo i na večeru zajedno", ispričao je Schumacher za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Poređenja sa ocem, najvećim vozačem Formule 1 svih vremena su neizbježna, a otkrio je i koju je osobinu naslijedio od Michaela.

"Ne volim usporedbe, ali rado tražim onu ​​s ocem. Kažu mi da smo slični. Impresioniran sam energijom i snagom kojom je tata pobjeđivao u pojedinačnim utrkama i svjetskim prvenstvima. Uvijek je mogao biti 100 posto fokisiran. Iskreno vjerujem da sam nešto naslijedio u tom smislu. Dokumentarac o njemu? Usredotočili su se na njegovu ljudsku stranu, kao i na njegova postignuća. Mislim da su odradili sjajan posao, ali u isto vrijeme mi je bilo teško sve to gledati. To puno govori o tome koliko emocija ima u tom dokumentarcu i koliko ih pobuđuje", kazao je Mick.

U 2022. Schumacher će, osim što će nastaviti s Haasom, biti Ferrarijev rezervni vozač. U sljedećoj sezoni želi postati konkurentniji i boriti se za bodove, a jednog dana vjeruje da će biti i borbi za titulu.