Đoković NIJE ZAVRŠIO srednju školu kao većina druge djece: EVO ŠTA JE ZAVRŠIO I KOJI STEPEN OBRAZOVANJA IMA NOVAK

25. 01. 2022 - 10:38 | Drugi pišu
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Novak Đoković je najpoznatiji Srbin današnjice i najbolji teniser svijeta, dosta se zna i o njegovom privatnom životu, ali ne i sve. Jedna od stvari o kojoj nema puno detalja jeste školovanje Đokovića.

Gotovo cijelog svog života Novak igra tenis, sa 12 godina je već bio u teniskoj akademiji Nikole Pilića, a uz to se i školovao.

Osnovnu školu je završio na Banjici, "Bora Stanković", dok u srednju nije išao kao i većina njegovih vršnjaka.

Zbog teniskih obaveza, a kako je Novak tada već imao 15 godina, morao je vanredno da završi srednju školu i u istu dolazio samo kako bi polagao ispite, kako već funkcioniše takvo obrazovanje u slučaju izuzetaka kakav je bio Đoković i mnogih drugih uglavnom talentovanih sportista.

Đoković je već sa 16 godina bio teniski profesionalac i paralelno druga godina srednje škole što dokazuje da nije bilo realno da pohađa svakodnevnu nastavu u Beogradu.

Nakon završene srednje škole Novak Đoković zbog sporta nije upisao fakultet, što mu je jedna od najvećih rana u životu - kako je sam priznao. Međutim, u jednom od intervjua je rekao kako će sasvim sigurno upisati neki od fakulteta i steći i tu diplomu.

- I dalje želim da upišem fakultet. Ne znam da li sljedeće ili za pet godina, ali svakako bih volio da posjedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspio kao mlad čovjek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao. Na kraju krajeva, fakultet nije namijenjen samo djeci, možete da ga upišete i kad vam je 40 godina. Fakultet je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gdje je polje široko. Volio bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu životu pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj, rekao je Novak.

Zahvaljujući Sportskoj gimnaziji Novak je upoznao tada Jelenu Ristić, današnju suprugu, koja je išla u pomenutu srednju školu i bavila se atletikom. Ona je potom diplomirala na Univerzitetu u Milanu, a i doktorirala na polju menadžmenta.