VELIKI ČOVJEK PRIJE SVEGA

Da li znate zašto Serge Gnabry igra sa crnim lakom na noktu? Razlog je aposlutno NEVJEROVATAN

27. 01. 2022 - 15:03 | Druga strana sporta
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Krilni nogometaš Bayerna Sege Gnabry nosi crni lak za nokte na palcu.

Tokom utakmice Bayena u Berlinu protiv Herthe fotografi su zabilježili kako Gnabry ima crni lakt na noktu, a ubrzo je stiglo i obrazloženje zbog čega.

Nije u pitanju neki uobičajeni ritual, već je na ovaj način Gnabry želio podići svijest o fizičkom i seksualnom nasilju nad malom djecom.

Učinio je to u sklopu jednog dijela kampanje pod nazivom "Poliran čovjek" od strane međunarodne organizacije za zauzimanje stava protiv zlostavljanja svih vrsta (YGAP).

Razlog zašto su nalakirani nokti simbol pokreta je taj što je izvršnom direktoru YGAP-a Elliotu Costellu nokte lakirala mlada djevojka koja bi živjela u sirotištu gdje je pretrpjela teško zlostavljanje.

U prosjeku jedno od petero djece prije 18. godine u svijetu je žrtva fizičkog nasilja ili iskorištavanja.

"Muškarci čine i doživljavaju visoku razinu nasilja, a često je malo vjerovatno da će istupiti i zatražiti pomoć. Svijet s manje nasilja nad djecom je svijet u kojem muškarci preuzimaju aktivnu ulogu u sprječavanju djela nasilja i imaju prostora za vlastiti oporavak od nasilja. Vjerujemo da muškarci mogu i trebaju biti važan dio razgovora i napora ka okončanju nasilja nad djecom", navodi se na sajtu YGAP-a.

Gnabryju je u posljednjem meču bio nalakiran nokat lijevog palca, dok mu je mali prst na lijevoj ruci bio crn tokom prošlomjesečne pobjede nad Stuttgartom od 5:0, piše Sportsport.

26-godišnjak je uključen u brojne dobrotvorne organizacije, uključujući kampanju Common Goal koju je osnovao Juan Mata iz Manchester Uniteda. Gnabry donira jedan posto svoje plate u dobrotvorne svrhe.