Selektor Danske odgovorio na teške optužbe da je namjerno izgubio od Francuske

28. 01. 2022 - 12:19 | Ostali sportovi >> EP za rukometaše

Punk se prašine podiglo nakon utakmice između Francuske i Danske. Danska, koja je uoči zadnjeg kola drugog kruga već izborila polufinale, u susret je ušla bez nekoliko najboljih igrača poput Hansena ili Gidsela. S druge strane, Francuska tu utakmicu nije smjela izgubiti jer bi inače grupu završila kao treća iza Danske i Islanda i borila bi se tek za peto mjesto. 

Rezervni danski tim dominirao je 50 minuta utakmice, Skandinavci su imali ogromnu prednost, ali u zadnjih deset minuta Tricolori rade neviđen preokret i pobjeđuju u zadnjim sekundama, na očaj Islanda koji je tako ispao iz borbe za medalje. Nakon utakmice puno se pričalo o sumnjivim stvarima koje su se događale u posljednjih 10 minuta, a čak su neki tvrdili da su Danci namjerno izgubili kako bi u polufinalu išli na Španiju, umjesto na Švedsku.

Trener Danske Nikolaj Jacobsen oštro je demantovao te tvrdnje i optužbe


''Dali smo svoj maksimum protiv Francuske i stojim iza ovih riječi. Besmislene su priče da smo namjerno izgubili kako bismo igrali protiv Španije, a ne Švedske. Španija je odličan spoj mladosti i iskustva sa sjajnim trenerom, a isto se može reći i za Švedsku. Tako da ne vidim logiku u tim optužbama. Nama je najvažnije bilo da se plasiramo u polufinale'', rekao je trener Danske pa je dodao:

''Očekujem da mali detalji odluče susret sa Španijom. Možda to bude podrška s tribina koju svaka ekipa želi. Nadam se da će dosta novih navijača stići iz Danske. Uvijek imamo odličnu podršku na velikim takmičenjima.''

Danska i Španija igraju u petak od 18 sati, a Francuska i Švedska od 20:30.