MARCELO

JEDAN JE OD NAJBOLJIH IKADA Siromašni dječak je tražio loptu, prodavac mu se nasmijao, kad je postao zvijezda stigla je "osveta"

20. 06. 2022 - 12:42 | Vremeplov

Svaki dječak sanja velike snove i ima svoje želje. Neke od želja roditelje su u stanju ispuniti, neke nisu. Slično je i sa protagonistom ove priče. 

Kada se susreo sa podsmijavanjem lokalnog prodavca vjerovatno nije mogao ni zamisliti da će jednog dana biti najtrofejniji igrač u historiji najglamuroznijeg kluba na svijetu.

Mnogo je današnjih fudbalera koji su odrasli u siromaštvu. Roditelji sastavljaju kraj s krajem, preživaljvaju od danas do sutra, a dječije oči ostanu željne mnogo toga.

Šta je to biti siromašan u svom djetinjstvu je osjetio i Marcelo Vieira, možda i najbolji lijevi bek svoje generacije, dugogodišnji član Real Madrida i reprezentacije Brazila.

Kao svaki dječak želio je omiljenu igračku. Brazilcu je to bila fudalska lopta koju mu roditelji nisu mogli priuštiti. Otac je bio vatrgasac, majka učiteljica, a prihodi poprilično niski.

"Kao 14-godišnjak sam pitao mamu da mi kupi loptu, rekla mi je: 'Ne, Marcelinho, ne možemo je priuštiti'', onda sam ja otišao do prodavnice i pitao prodavca da li mi želi prodati loptu..."

"Rekao samu da ću mu platiti kada postanem profesionalni fudbaler. On mi se počeo smijati i dao mi je loptu, ali i s podsmijehom poručio da ne zaboravim platiti."

"Kada sam imao priliku, vratio sam se, kupio sve lopte i podijelio ih siromšnoj djeci u naselju", ispričao je Marcelo prije nekoliko godina.

Marcelo je odrastao u siromašnom dijelu Rio de Janeira, kao dječaku mu nije išlo baš najbolje, ali na nagovor svog djeda nije odustao od fudbala.

Upornost mu se isplatila. Još kao 18-godišnjak je postao standardan u Fluminenseau, a čim je napunio 19 godina uslijedio je veliki transfer u Real Madrid.

Kraljevima se priključio u januaru 2007. godine. U proteklih 15-ak godina osvojio je 24 trofeja i postao najtrofejniji igrač u historiji Kraljeva.

Napustio je Real i u potrazi je za novim izazovima. Može biti presretan jer je sezonu zaključio osvajanjem Lige prvaka i Primere...