Organizatori napokon objasnili: Zašto Begu nije izbačena s Roland Garrosa?

27. 05. 2022 - 10:13 | Tenis

Jučer smo bili svjedoci jedne nesvakidašnje situacije na Roland Garrosu. 

Irina Begu plasirala se u treće kolo Roland Garrosa nakon što je pobijedila Ekaterinu Alexandrovu rezultatom 6-7 (3), 6-3, 6-4, ali je taj meč obilježio jedan incident. 

Nakon drugog gema odlučujućeg seta, meč je prekinut na nekoliko minuta, jer je reketom Irine Begu pogođeno dijete na tribinama. Incident je bio nesretan, jer se raket odbio do djeteta od površine za igru, nakon što ga je bacila iznervirana Rumunka.

screenshot-44
Iako dijete nije zadobilo povrede, teniski svijet je optužio Irinu Begu, pogotovo jer je zbog donekle slične geste Novak Đoković diskvalifikovan s US Opena 2020. godine, nakon što je lopticom pogodio sutkinju.

I sama Ekaterina Alexandrova je tražila diskvalifikaciju protivnice, no to se nije dogodilo, a na kraju su organizatori ponudili objašnjenje. Roditelji su imali odlučujuću ulogu u odluci koju je donio Roland Garros.

"Nakon što je izgubila gem (0-2 u 3. setu), dok je hodala prema svojoj klupi, Irina Camelia Begu je udarila reket o tlo u blizini klupe i odbio se u prostor za gledatelje. Reket je pao u tribine i udario malog gledatelja.

Nakon što se isprva uplašio, gledatelj se pokazao ok. Supervizor Grand Slama razgovarao je s roditeljima koji su bili sa sinom i oni su potvrdili da je nepovrijeđen. Prema proceduri, igračici je izrečena opomena zbog nesportskog ponašanja" stoji u saopštenju Roland Garrosa.

Begu naredni susret čeka sutra kada se sastaje s Francuskinjom Leolijom Jeanjean, 227. igračicom na WTA listi koja je napravila senzaciju i u drugom kolu izbacila Karolinu Pliskovu. 

Izvor:Sportsport