Pola minute dijelilo ga je od poraza, a onda je ugušio Teixeiru i postao prvak (VIDEO)

12. 06. 2022 - 11:14 | Borba

Češki borac Jiri Prochazka novi je UFC-ov prvak poluteške divizije. U fenomenalnoj borbi u Singapuru na priredbi UFC 275 Glover Teixeira bio je 28 sekundi udaljen od vrlo vjerojatne pobjede na bodove, ali onda ga je Čeh uhvatio u polugu i natjerao na tapkanje. 

SLika na OVOM LINKU

Prochazka je agresivnije krenuo, ali Brazilac je u prve dvije runde stvarao prednost na tlu triput rušeći protivnika. Čeh se vratio u trećoj rundi kada se nakon još jednog Gloverovog rušenja uspio okrenuti u dominantnu poziciju i zadati niz udaraca. U četvrtoj je Teixeira opet bio bolji, iako se Prochazka još jednom izvukao u gornju poziciju i time najavio ono što će se dogoditi u petoj.

Teixeira je na početku pete pogodio i strašan kroše, ali nije ga dokrajčio. Dvije minute prije kraja vratio je borbu na pod i povećavao bodovnu prednost, ali Prochazka se opet uspio izmigoljiti i doći u gornju poziciju s leđa te naposljetku gušenjem natjerati Brazilca na predaju.

Kraj borbe pogledajte na OVOM LINKU

Teixeira prepustio pojas u prvoj borbi nakon što ga je osvojio

Prochazka (29-3-1) je prvi put osvojio UFC-ov pojas, a Teixeira (33-8) je morao prepustiti titulu u prvom meču nakon što ju je na isti način prošle jeseni osvojio protiv Jana Blachowicza.

Kandidat za titulu u ovoj diviziji bio je i balkanski borac Aleks Rakić, rođeni Austrijanac podrijetlom iz BiH koji nastupa pod srpskom zastavom, a priprema se u Hrvatskoj. No on je prošlog mjeseca zbog teške ozljede koljena morao predati Blachowiczu, koji će tako vjerojatno dobiti priliku vratiti pojas.

U sunaslovnoj borbi večeri Valentina Ševčenko podijeljenom odlukom sudaca obranila je pojas u muha kategoriji protiv Taile Santos, a u spektakularnom revanšu u slamka kategoriji Zhang Weili je nokautirala Joannu Jedrzejczyk, koja je nakon toga objavila kraj karijere.