MALDINI JE BEZ PREMCA

LOPTA I MOŽE PROĆI, ALI IGRAČ NE Ronaldo izabrao najboljeg defanzivca ikada: Nekad sam ga uspijevao nadmudriti...

14. 06. 2022 - 16:56 | Vremeplov

Luis Nazario da Lima Ronaldo slovi za jednog od najboljih fudbalera ikada, a mnogi će reći da je GOAT.

Sjajni Brazilac ima sve atribute da bude izabran za najboljeg ikada i bez obzira što nije mogao davati svoj maksimum zbog silnih problema s povredama.

Igrao je u generaciji s nekim od najboljih defanzivaca u historiji fudbalske igre, ali oko izbora svog najtežeg rivala nije imao dvojbe.

fi6dl2-wqay5kwb

Kada je bio član Intera u gradskim derbijima je vodio mitke bitke sa Paolom Maldinijem, čuvenim kapitenom Milana.

Maldini slovi za najelegantnijeg defanzivaca što je fudbal ikad dao, ali kada bi se našao u duelu sa Ronaldo morao se koristiti prljavim potezima.

Brazilac je bio toliko vješt s loptom da je uvijek pronalazi način da prođe rivala, ali i kada bi to uradio Maldini bi ga oborio ili uhvatio za dres.

"Maldini je najteži defanzivac s kojim sam se suočio. Išli bi jedan na drugog kad god bismo igrali. Nekad sam ga uspijevao nadmudriti, nekad ne. Bio je najbolji", kazao je Ronaldo.

Maldini je cijelu svoju karijeru proveo u Milanu. Dres prvog tima Rossonera je nosio 25 godina. S jednim od najvećih klubova današnjice je uspio osvojiti više od 20 trofeja. Čak pet puta je osvajao Ligu prvaka.

Bio je rekorder Serije A po broju nastupa (647) sve dok ga 2020. godine nije prestigao drugi legendarni fudbaler Gianluigi Buffon.

S reprezentacijom Italije nije bio toliko uspješan. Izgubio je finale Svjetskog prvenstva 1994. te finale Eura 2000. godine. Mundijal 2002. godine mu je bio posljednji nastup u dresu Azzurra.

Nakon što se penzionisao jedno vrijeme je igrao tenis, a već nekoliko godina obnaša direktorsku poziciju u Milanu i može se reći Rossonere polako, ali sigurno vraća na staze stare slave.