Prije 20 godina dogodila se najveća krađa u historiji Svjetskih prvenstava

19. 06. 2022 - 08:17 | Vremeplov

Prije tačno 20 godina dogodila se vjerovatno najveća krađa u historiji Svjetskih nogometnih prvenstava. Utakmicu osmine finala SP-a 2002. igrali su domaćin Južna Koreja i Italija, a Koreju je do bizarne pobjede od 2:1 u produžecima odveo ekvadorski sudac Byron Moreno. 

"Trebali smo pobijediti, ali smo morali izgubiti", komentarisao je šokirani talijanski selektor Giovanni Trapattoni koji nije mogao vjerovati čemu je upravo svjedočio.

Pred 39 hiljada gledalaca na stadionu u Daejonu povela je Italija golom Cristiana Vierija. Korejci su letjeli terenom, a sudac im je dopuštao brutalne startove. Međutim, domaćini nikako nisu uspijevali doći do gola čak ni nakon izmišljenog jedanaesterca, a kada je Italija u nastavku zabila i drugi gol, čuveni sudac Moreno poništio ga je zbog navodnog ofsajda.

Čak je i Moreno kasnije priznao da je pogriješio. Korejci su izjednačili dvije minute prije kraja prvih 90 minuta, a gol je zabio Seol Ki Hyeon. Gledalište je proključalo, a Moreno je dao znak za produžetke. U 17. minuti produžetaka, režiser Moreno isključio je Francesca Tottija, zbog navodnog simuliranja, a trebao je dosuditi čisti penal za Italiju jer je legendarni Talijan srušen u 16 metara domaćina.

 

S igračem više, uz pomoć publike i suca Morena, Korejci su tri minute prije kraja zabili zlatni gol za pobjedu, a strijelac je bio igrač Perugije Jung Hwan Ahn. Samo nekoliko minuta ranije poništen je pogodak Talijanu Damianu Tommasiju zbog navodnog ofsajda.

Talijani, na čelu s izbornikom Trapattonijem pobjesnili su, vrištali su o velikoj uroti protiv Italije, a utakmicu su nazvali najvećom krađom u historiji. Sve je rezultiralo tjeranjem strijelca Ahna iz Perugije. "Nemam namjeru plaćati onog zbog koga je uništen talijanski nogomet", rekao je vlasnik kluba Luciano Gaucci i raskinuo ugovor s Ahnom, koji se nedavno prisjetio te utakmice za talijanske medije.

"Bio je to poseban susret za mene i za cijelu državu. Niko nije ni slutio da možemo pobijediti Talijane. Nakon toliko vremena i dalje se priča o odlukama sudija. Bili smo jaka ekipa koja se nikoga nije bojala. Prošlo je već 20 godina. Talijani, prestanite me mrziti", rekao je Korejac u intervjuu za La Gazzetta dello Sport.

"Uvijek smo poštovali odluke suca. Sve smo prihvatili, iako je na trenutke bilo bolno. Bez obzira na to je li Moreno griješio ili ne, tada je bez VAR -a svaki zvižduk bio problem. Da, zaslužili smo tu pobjedu. Dovoljno je pogledati kakve smo rezultate ostvarili u prijateljskim utakmicama uoči Svjetskog prvenstva. Guus Hiddink je također napravio odličan posao. Zahvaljujući njemu postali smo drugi igrači", zaključio je Ahn.

Nakon što je Moreno poslao Italiju kući, tu nije bio kraj guranju Koreje prema polufinalu. Korejci su nakon penala izbacili Špance, a Furiji su oteta dva čista gola. Koreja je tako senzacionalno došla u polufinale, ali do medalje nije uspjela doći poslije minimalnih poraza od Njemačke (0:1) u polufinalu i Turske (2:3) za treće mjesto.

Sudija Moreno, za kojeg je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter rekao da nije kriv za ispadanje Italije, nastavio je suditi i praviti skandale. Samo tri mjeseca nakon Svjetskog prvenstva, Moreno je ponovo "zablistao" u utakmici ekvadorskog prvenstva, kada je bez ikakvih razloga produžio utakmicu između Liga de Quitoa i Barcelone za čak 12 minuta.

Liga je u sudijskoj  nadoknadi postigla dva pogotka i upisala pobjedu 4:3. Nekoliko dana kasnije Moreno je dobio kaznu od 20 utakmica nakon što se saznalo da se u to doba takmičio za gradsko vijeće Quita, zbog čega je i pomogao domaćoj ekipi.

Vjerovali ili ne, u prvom duelu nakon što je odslužio kaznu od 20 utakmica zabrane suđenja, Moreno je isključio trojicu igrača Deportivo Quita, međutim usprkos igračkom hendikepu, gosti su uspjeli odigrati 1:1 protiv Deportivo Cuenca. Moreno je nakon ovoga doživotno suspendiran iz ekvadorskog nogometa.

Nakon što je završio sudijsku karijeru, okrenuo se krijumčarenju droge. Uhvaćen je 2011. godine u švercu šest kilograma heroina te osuđen na dvije i pol godine zatvore.

"I 2002. je bio katastrofa, a sad je to dokazano. On je bandit i osoba koju ne možete ozbiljno shvatiti. Dovoljno je pogledati slike s te utakmice i vidjeti na što je sličio i koliko je bio debeo", rekao je bivši talijanski reprezentativac Christian Panucci nakon što je saznao da Moreno ide u zatvor. 

 

Index.hr