POTREBNO 15 MILIONA DOLARA

POTREBNO PRAVO BOGATSTVO Zvijezda Cityja skuplja novac za tri drona Bajraktar: Mi smo Ukrajinci, postoji li nešto što ne možemo učiniti?

23. 06. 2022 - 09:31 | Druga strana sporta

Oleksandr Volodimirovič Zinčenko je ukrajinski nogometaš koji trenutačno igra za Manchester City. 

On je na svom Instagram profilu objavio video u kojem prikuplja novac za tri drona Bajraktar. Potrebni iznos je 15 miliona dolara. 

- Potreban iznos je 500 miliona UAH (15 miliona dolara), za period od nedjelju dana. Ali nemojte dozvoliti da vas ove velike brojke uplaše, sjetimo se Litvanaca. Trebalo im je tri dana za jedan Bajraktar. E, sad se sjetimo da smo mi Ukrajinci. Postoji li nešto što ne možemo učiniti? - napisao je Zinčenko iznad videa. 

Podsjećamo, dron Bajraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija Bajkar, koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tijekom vlade AKP-a. 

Bajraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji. Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv armenskih milicija. U Libiji je korišten protiv vojske pobunjeničkog komandanta Khalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišten u Etiopiji u napadu izvršenom u januaru u kojem je ubijeno 58 civila.

Bajraktar TB2 je dugačak 6.50 metara i ima raspon krila od dvanaest metara. Može ostati u zraku više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.