FORMULA 1

RED BULL BEZ PREMCA: Verstappen u Francuskoj napravio veliki korak ka odbrani naslova, Leclerc izletio sa staze

24. 07. 2022 - 16:36 | Autosvijet

Vozač Red Bulla Max Verstappen danas je dominantno uspio da slavi pobjedu u trci za Veliku nagradu Francuske, a zbog činjenice da istu nije okončao Charles Leclerc, Nizozemac je napravio veliki korak ka odbrani titule prvaka svijeta!

Verstappen nakon ove pobjede ima 63 boda prednosti u odnosu na Leclerca, koji mu je glavni konkurent u borbi za naslov, te se treba desiti pravo čudo da vozač Ferrarija taj zaostatak nadoknadi u drugoj polovini sezone.

Na samom startu trke nije bilo previše uzbuđenja. Vrijedi pomenuti odličan start Lewisa Hamiltona koji je izbio na treću poziciju ispred Sergija Pereza.

Za dvije pozicije je napredovao Fernando Alonso i bio šesti, a proboj sa začelja započeli su Carlos Sainz i Kevin Magnussen.

U 6. krugu Max Verstappen prvi put napada vodećeg Charlesa Leclerca, ali vozač Ferrarija se uspješno brani.

Verstappen je u 16. krugu išao na zamjenu pneumatika, dok je Ferrari nešto duže čekao i u 18. krugu Leclerc izlijeće sa staze! Žalio se da mu je pedala gasa ostala zaglavljena…

U tom trenutku na stazu izlazi sigurnosno vozilo, što je dalo “besplatno” stajanje Lewisu Hamiltonu, koji ipak na stazu izlazi tik iza Verstappena. Nizozemac je uspio da zauzme lidersku poziciju. Hamilton je tada bio drugi, a Perez treći.

Verstappen je potpuno kontrolisao trku do kraja i rutinski slavio, drugi je završio Hamilton, a na podijumu je mjesto zauzeo i George Russell, koji je pretekao Sergia Pereza tri kruga prije kraja utrke. Sainz je završio peti (trku je počeo sa začelja), Alonso je bio šesti, Norris sedmi, ocon osmi, Ricciardo deveti, a bod je osvojio Stroll kao deseti.

Narednog vikenda vozi se trka za Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu.