NOVEMBAR 2023.

Poznato kada će se voziti utrka Formule 1 u Las Vegasu

29. 07. 2022 - 23:40 | Autosvijet

Utrka u Las Vegasu naći će se u kalendaru Formule 1 naredne godine, a sada je poznato i kada će se održavati trkački vikend na novoj destinaciji.

Formula 1 je sve popularnija u Americi, a prošle godine su u kalendar dodane nove dvije utrke, obje u ovoj zemlji. Prva utrka za Veliku nagradu Miamija vožena je ove godine, a sada su "procurili" dokumenti koji otkrivaju da će se utrka u Las Vegasu održati u novembru 2023. godine, prvi put od Velike nagrade Caesar's Palace 1982. godine. Tada je Formula 1 bila mnogo manji, evropski sport bez mnogo marketinga i spin-off proizvoda koje vidimo danas kao što je Mercedes-AMG One.

Izvori su potvrdili da će se trkački vikend održati između 16. i 18. novembra 2023. godine. Osim toga, utrka u Vegasu će se nastaviti održavati vikend prije Dana zahvalnosti.

Obaveza za organizaciju utrke je mnogo, bit će potrebno 900 volontera, 1.200 protivpožarnih aparata, 15 kranova, 18 kamiona za šlepanje i ambulantnih vozila, pet vozila za "medicinsku intervenciju", a sve kako bi učesnici utrke bili što sigurniji. Također, obaveza je i 5G internet za paddock. Inače, organizacija utrke košta nekoliko miliona dolara.

Utrka u Las Vegasu će biti ulična, baš kao što je ona u Miamiju. Moguće je da će se voziti noću kada će i temperature biti niže.