BURNE REAKCIJE

Emma Raducanu izborom novog trenera izazvala politički skandal u Velikoj Britaniji

29. 07. 2022 - 17:37 | Tenis

Britanska teniserka Emma Raducanu izabrala je novog trenera, te je izazvala mnoštvo reakcija u zemlji s obzirom da je riječ o Rusu.

Nekadašnji teniser Dmitri Tursunov je već četvrti trener koji će raditi s Raducanu u ovoj godini, a njihova saradnja je izazvala kontroverze i skandal prije nego je i počela.

Planirano je da Tursunov bude angažovan tokom američke turneje i sezone na tvrdoj podlozi, a saradnja će se nastaviti ako iskustvo na turniru u Washingtonu bude pozitivno.

Tursunov je odustao od treniranja Estonke Anett Kontaveit nakon izbijanja rata u Ukrajini, službeno zbog poteškoća putovanja uzrokovanih viznim ograničenjima, a sada je postao politički slučaj u Velikoj Britaniji.

Laburistički zastupnik Chris Bryant indirektno je od Raducanu zatražio da promijeni odluku.

"Kremlj će ovu odluku iskoristiti za svoju propagandu, kao pokazatelj da Britanija nije toliko zabrinuta zbog rata u Ukrajini", rekao je za Telegraph.

"Bila bi šteta da Emma nastavi s ovom idejom, tražim od nje da preispita i osudi Putinov barbarski rat", dodao je.

Ali Julian Knight, šef parlamentarne komisije za Kulturu, medije i sport, zatražio je hitnu reakciju Teniskog saveza Velike Britanije zbog odluke Raducanu.

"Iritantno je vidjeti ruskog trenera koji trenira najbolju britansku igračicu. Nadam se da će Savez pokazati minimum liderstva i da može savjetovati Emmu koji je najbolji izbor za nju", kazao je Knight.

Raducanu, koji se često bori s fizičkim problemima, ove sezone ima učinak od 9 pobjeda i 12 poraza. Njena sjevernoamerička turneja na tvrdoj podlozi, nakon turnira u Washingtonu, uključuje nastupe u Torontu i Cincinnatiju prije pokušaja odbrane naslova na US Openu.