FORMULA 1

Alonso mijenja Vettela u Aston Martinu

01. 08. 2022 - 16:00 | Autosvijet

Fernando Alonso će od 2023. godine biti vozač Aston Martina. On će zamijeniti Sebastiana Vettela koji je u četvrtak pred Veliku nagradu Mađarske objavio da se povlači. Preiskusni Alonso nema takve planove, a s obzirom na to da u Alpinu za njega više nema mjesta onda će on sjesti u zeleni bolid kog pokreću Mercedesovi agregati.

Fernando Alonso nema ugovor za narednu sezonu i vidjelo se da u francuskom Alpineu „zatežu“ oko nastavka saradnje. Esteban Ocon ima obezbijeđeno mjesto u toj ekipi naredne sezone, a novi vozač kome žele da daju šansu je šampion Formule 2 Oscar Piastri.

Alonsa će se tako Alpine odreći iako Španac ima niz fenomenalnih poteza i u prošloj i u aktuelnoj sezoni. Konstantno je među osvajačima bodova i ispostavilo se da je njegov povratak u Formulu 1 pun pogodak. Ipak njegove usluge će sada imati Aston Martin.

“Aston MArtin ima energiju i posvećenost za pobjedama i zato je jedan od najuzbudljivijih timova u Formuli 1. Znam Lawrencea i Lancea godinama i imamo istu ambiciju i strast. Niko u F1 ne pokazuje veću viziju i posvećenost pobjeđivanju. I dalje sam gladan i imam ambiciju da se borim i da budem u vrhu”, rekao je između ostalog Fernando Alonso.

Fernando je u Formuli 1 od 2001. godine kada je vozio za Minardi, potom je prešao u Renault gdje je 2005. i 2006. postao šampion prekinuvši dominaciju Michaela Schumachera. Potom je bio u McLarenu i Ferrariju gdje je tri puta bio vicešampion. 2018. je ostao bez ugovora, a kako su došla nova pravila Alonso se vrato i opet je oduševljavao sve u bolidu Alpinea.