KAD POČINJE SVJETSKO PRVENSTVO: Ova utakmica otvara Mundijal u Kataru - biće HISTORIJSKA! Poznato i ko će suditi

18. 11. 2022 - 21:20 | Ostali sportovi >> SP u Kataru

Duel koji će otvoriti Svjetsko prvenstvo u Kataru.

U prvoj utakmici Svjetskog prvenstva igraće Katar i Ekvador, a taj meč zakazan je za nedelju, 20. novembar u 17 časova, na novoizgrađenom stadionu Al Bait.  Karte su rasprodate i na prepunom stadionu u Dohi koji prima 60.000 navijača biće paklena atmosfera. Organizatori su najavili nesvakidašnje otvaranje prvenstva, ali i dalje je nejasno ko će nastupiti pred tolikim auditorijumom pošto su dvije pjevačice odbile da nastupe na otvaranju Mundijala, a to su Šakira i Dua Lipa. Ovo Svjetsko prvenstvo će biti po mnogo čemu jedinstveno i svakako prekretnica u fudbalskoj istoriji, a prvi meč sudiće Italijan Danijele Orsato.

Katar se kao domaćin turnira na žrebu našao u prvom šeširu zajedno sa fudbalskim "aždajama" pa su se sve reprezentacije potajno nadale da im baš oni zapadnu, pošto su bez dileme najmanje kvalitetna reprezentacija i u tom šeširu i vjerovatno na čitavom turniru. U grupi sa Katarom našle su se još ekipe Ekvadora, Senegala i Holandije.

Mnogo neobičnih stvari vezujemo za ovo Svjetsko prvenstvo koje će se igrati prvi put van uobičajenog ljetnjeg termina i možemo reći da je to jedna od najvećih promjena. Takođe prvi put će se sve utakmice odigrati u jednom gradu, a da bi se taj plan ostvario 2 miliona radnika je danonoćno gradilo sedam velepnih stadiona i renoviralo jedan u prijestonici Katara. Pored stadiona izgrađen je novi aerodron kao i novi metro. 

katar-fifa-gledaoci-navijaci-ilustracija-18novembar22

Prema različitim izvještajima i mišljenjima stručnjaka, cijena prvenstva će znatno premašiti granicu od 200 milijardi dolara. Poređenja radi, posljednja dva Mundijala bila su najskuplja u istoriji. Brazil 2014. i Rusija 2018. koštali su manje od 15 milijardi dolara. Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine koštalo je, čini se, majušnih 4 milijarde dolara.

Pored svih fantastičnih stvari koje nosi sa sobom ovo prvenstvo Mundijal od početka prati veliki broj skandala, pa je tako Katar optužen da je zvaničnicima Fife platio 3,7 miliona dolara mita kako bi obezbijedio njihovu podršku, ali je oslobođen poslije dvogodišnje istrage. Tadašnji predsednik FIFA Sep Blater podržao je u to vrijeme kandidaturu Katara, ali je potom izjavio da je vodeće tijelo svjetskog fudbala možda donelo pogrešnu odluku. Blateru se, inače, trenutno sudi u Švajcarskoj za prevaru, pronevjeru i druge finansijske mahinacije. Takođe u februaru 2021. "Gardijan" je objavio da je, otkako je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, u zemlji poginulo 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke baš na projektima za ovo prvenstvo.

Takođe na ovom Svjetskom prvenstvu imaćemo i pet novih pravila:

Selektori će na raspolaganju imati pet izmena
U odnosu na dosadašnjih 23. igrača treneri će moći da povedu 26. reprezentativaca na Mundijal
Naredno pravilo se odnosi na golmane i "tjera" ih da jednu nogu ostave na gol-liniji pri izvođenju penala.
Prvi put na Mundijalu ćemo gledati dame u ulogama sudija. Od 36 pozvanih, 3 su žene.
Polu-automatska ofsajd tehnologija
Raspored po fazama takmičenja:

Od 20. do 24. novembra utakmice prvog kola grupne faze
Od 25. do 28. novembra utakmice drugog kola grupne faze
Od 29. novembra do 2. decembra utakmice trećeg kola grupne faze
Od 3. do 6. decembra utakmice osmine finala
9. i 10. decembra utakmice četvrfinala
13. i 14. decembra utakmice polufinala
17. decembra meč za treće mjesto
18. decembra finalna utakmica

(mondo.rs)