PREMINUO SENAD TURKOVIĆ

Posljednji pozdrav i veliko hvala Profesore

14. 07. 2016 - 20:01 | Kolumne

Poznati profesor, doktor, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Senad Turković, je danas nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života napustio ovaj svjet.

Ova gromada ljudskosti, hodajuća enciklopedija sporta, uvaženi profesor, doktor Senad Turković, je možda i najzaslužniji što naša zemlja ima toliko talenata, i afirmisanih sportista.

Prof. Dr.Senad Turković je rođen 1968.godine. Osnovnu, srednju školu, fakultet i poslijediplomski studij završio je u Sarajevu. Doktorsku disertaciju je odbranio u Prištini (2005) i stekao zvanje doktora društvenih nauka.

Sav svoj vijek je posvetio sportu, pa tako je u svojoj, možemo reći kratkoj karijeri, napisao čak 38 stručnih i naučnih radova, te je učetvovao u isradi pet naučnih i stručnih publikacija.

On je tjekom nemihih dešavanja u period 92-95 godina teško ranjen, ali tu je možemo reći ojačao svoj sportski duh, te je poslije toga nastavio sa tjelesnim aktivnostima kao i lica koja nemaju tjelesna onemogućenja, e upravo ta karakteristika je bila dovoljna da se većini studenata usadi pobjednički mentalitet, nad samim sobom prvenstveno, a tek onda nad protivnikom.

Danas nakon njegove smrti bivši studenti imaju samo riječi hvale za ovog prvenstveno odgajatelja, a kasnije profesora, sa kojim su prolazili kroz studentske dane, međutim i sadašnji9 studenti, iskazuju žaljenje zbog toga što neće moći svoje studentske dane završiti uz ovog profesora.

Većina današnjih reprezentativaca u svim sportovima, je prošla ''kroz ruke'' ovog profesora, neki možda ne kroz fakultet, ali su imali priliku upznati se, i zatražiti neke savjete, koje je on uvijek vrlo rado dijelio.

Mi kao portal, upućujemo posljednji pozdrav ovom velikanu sporta i tjelesnog odgoja, i veliko hvala za sve što je uradio za razvijanje sporta za vrijeme svog ''mandata'' na ovom svjetu.

POSLJEDNJI POZDRAV I VELIKO HVALA, PROFESORE.
Mjesto i vrijeme održavanja komemoracije i dženaze biće naknadno objavljeno.

Redakcija Sport.ba