NAKON VIŠEGODIŠNJEG SPORA

Advokat Muhidin Kapo: Ovo je bio pokušaj da se uništi karijera Mustafe Hebiba i da ga tako eliminiraju iz ovog sporta iako je vrunski sportista

19. 08. 2019 - 18:10 | Borba >> Judo

Pravda je spora, ali dostižna, poručeno je na konferenciji za medije održanoj u povodu donesene sudske presude u višegodišnjem sudskom procesu koji se vodio između tuženog Džudo saveza BiH i odgovornog lica Džudo saveza BiH Branislava Crnogorca sa jedne strane i tužitelja Karima Hebiba i malodobnog Mustafe Hebiba s druge strane.

Ova presuda Džudo savezu BiH stavila je na teret diskriminaciju, nanošenje duševne boli, obavezu nadoknade štete pod prijetnjom prinudnog izvršenja, ukidanju donesenih odluka Džudo saveza BiH kao i zabranu budućeg daljnjeg diskriminatorskog odnosa prema tužiteljima Karimu i Mustafi Hebibu.

Sudski proces u ovoj pravnoj stvari trajao je tri godine, a kako je istakao advokatski tim tužitelja Muhidin Kapo i Alen Nakić svrha je bila dokazati istinu i dostići pravdu u ovom slučaju te dokazati šta je zaista bila namjera Džudo saveza BiH.

Karim Hebib nakon prvostepene presude u višegodišnjem sudskom procesu: Branislav Crnogorac nema više pravo nikog diskriminirati, nadam se da će Džudo savez preduzeti odgovarajuće mjere

Advokat Muhidin Kapo, koji je bio u pravnom timu Karima i Musfafe Hebiba, jasno je otkrio namjere pojedinaca iz Džudo saveza BiH.

„Ovo je bio pokušaj da se uništi karijera Mustafe Hebiba i da ga tako eliminiraju iz ovog sporta. Ovo dijete je sportista i čestito dijete, odličan đak i pozitivna osoba. On iza sebe ima rezultat., vrhunski je sportista. On je pokazao jednu grimasu koju svi takmičari koriste u ovom sportu, posebno oni u UFC-u. To je nekom zasmetalo, nisu se pitali kako neko s 13 godina pobijedi takmičara starijeg tri godine.

Pri tome niko ne komentira kako se ponašao taj takmičar prije borbe. To nije smetalo članovima Takmičarske komisije. Njegov otac Karim kriv je samo što je njegovo dijete pobijedilo. Karim je vrhunski trener, kod njega su svi takmičari višestruki prvaci. On, naime, stvara samu elitu, pozitivna je ličnost u svakom pogledu i očito kao takav i on im smeta“, kazao je Kapo.

Karim Hebib je kazao da se o sudskim presudama ne raspravlja te da je Sud mjerodavno tijelo da ovakve odluke donosi. Kazao je da su išli težim putem, ali da ovo nije samo borba za čast njega i njegovog sina, nego i sve djece u džudo sportu.

„Imaju u Džud savezu i rezultate, ali to im ne daje za pravo i alibi za činjenje nepravde i činjenje diskriminacije i nanošenja duševne boli. Presuda je tu“, kazao je Hebib.

Ranije je iz Džudo saveza stigao dopis u kojem su naveli da su u šoku i nevjerici, te da je ovo montirani proces!