HARUN SADIKOVIĆ:

"Ne dozvoljavam prljavštinu koja se pokušava dovesti u vezu s mojim imenom"

05. 05. 2020 - 08:38 | Borba >> Judo

Bh. džudista Harun Sadiković, nakon šestomjesečne kazne zbog pozitivnog doping-testa na zabranjenu supstancu hidroklorotiazid, obratio se javnosti na svom Facebook profilu. 

- Pošto se moje ime dovodi u vezu s korištenjem dopinga, dužan sam iznijeti objašnjenje - napisao je Sadiković, čije saopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Pošto sam vrhunski sportista, samim tim svakodnevno radim na narušavanju svoga zdravlja, jer vrhunski sport uopće nije zdrav, javio mi se povišen krvni pritisak, u jednom momentu čak je bio 200/100. Tada mi se propisuje terapija "codiovan 80", koji sadrži supstancu hidroklorotiazid, koja je diuretik i koristi se za skidanje kilaže. Apsurd je da bi čovjek od 135 kilograma uopće skidao kilažu, jer radim supertešku kategoriju. 

Oni koji me poznaju, znaju da sam uvijek bio primjer pravog sportiste te da mi nikakve nečasne radnje nikad nisu padale na pamet, a kamoli da sam ih prakticirao. Iz ovoga ću izaći čist, jači, ali s nekim drugačijim pogledima na cjelokupno stanje u sportu i državi (naša je kakva-takva, bolju nemamo), a sigurno je i to da će Harun Sadiković još dugo, dugo godina vladati i gospodariti bh. tatamijima, a Boga mi, i evropskim, što će za neke uvijek biti misaona imenica, neke koji su požurili da se ovo raširi što prije. 

Ovo pišem iz samo jednog razloga, ne da bih opravdao sebe, jer za tim nema potrebe, nego da ne dozvolim prljavštinu koja se pokušava dovesti u vezu sa mojim imenom, sa imenom Harun Sadiković, koji je više od 25 puta prvak BiH, 10 puta prvak Balkana, vicešampion svijeta, dva puta bronzani s Prvenstva Evrope, univerzitetski šampion Evrope, bronzani sa Svjetskog kupa itd., moglo bi se nabrajati do sutra. Na žalost po moje protivnike, mene je dragi Bog nagradio za ovozemaljskog života sa snagom, a ovaj “doping” je samo bijedni diuretik, koji se pije u terapijske svrhe i, uz pomoć dragog Boga, vratit ću se brži, bolji i jači, kao što kaže olimpijski slogan. 

Antidoping-agencija je upoznata o svemu te im je dostavljeno mišljenje doktora, otpusno pismo iz bolnice i kompletni nalazi koji svjedoče u moju korist ako je ikakvo svjedočenje potrebno. Dodao bih još nešto, jer znam da ovo čitaju i oni koji me ne vole i koji pokušavaju ocrniti sve napravljeno do sada: Ja sam se uvijek borio, a oni su lajali, svako radi ono u čemu je najbolji! Sportski pozdrav.