PREMINUO ČOVJEK KOJI JE "STVORIO" MNOGE ŠAMPIONE U JUGOSLAVIJI

08. 11. 2021 - 21:59 | Borba >> Boks

Naš nekadašnji bokser Miroslav Popović je preminuo u Beogradu u 76. godini.

Popović je bio izuzetno cijenjen u svetu "plemenite vještine", bio je dio boarda Svjetske bokserske federacije, a svojevremeno i selektor reprezentacije Jugoslavije.

Prvi veći bokserski rezultat bio mu je kada je branio boje Dinama iz Pančeva i postao šampion Vojvodine, da bi kao trener sa ekipama i pojedincima na raznim međunarodnim takmičenjima osvojio je oko 200 medalja, od toga 34 zlatne.

Početkom 1976. je bio proglašen za najboljeg trenera Jugoslavije za mlade boksere, a već naredne godine je bio prvi trener čuvenog Radničkog sa Krsta sa kojim je četiri godine uzastopno osvajao nacionalni šampionat.

Trenirao je Vukašina Dobrašinovića koji je osvajao svjetsku i evropsku bronzu, dok je Damir Škaro, kog je takođe trenirao, osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

Bio je pomoćnik Bruna Hrastinskog kad je Slobodan Kačar osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi, a u nizu mnogih vrhunskih takmičara treba pomenuti da je trenirao Mirka Puzovića i Ljubišu Simića.

Bio je selektor Jugoslavije, ali i Evrope, što mu je bila jedna od najvećih časti koja mu je bila ukazana u karijeri, na revijalnom susretu "Starog kontinenta" i Amerike u Las Vegasu.

Popović je 2012. godine izabran za predsjednika Združenih nezavisnih i slovenskih zemalja, jedne od deset konfederacija Svetske bokserske federacije (WBC), a bio je i predsednik Crvene zvezde.