MANGUPSKI PRIMIO LOPTU, PA PREVARIO I OBRUKAO NAJBOLJEG DEFANZIVCA SVIJETA: Sve ostalo je bilo historija

05. 10. 2022 - 09:42 | Vremeplov

Mnoge utakmice ostanu u sjećanju i zapisane u historiji.

U sezoni 2001-2002 odigran je jedan od najboljih gradskih derbija u Evropi.

Snage su u Seriji A odmjerili Roma i Lazio u trenutku kada su pomenuta dva tima bila u vrhu Serije A. Lazijale su imale sjajan tim, a Roma je bila aktuelni prvak Italije.

Pomenuti derbi odigran je u okviru devetog kola pomenute sezone.

Pored nevjerovatne atmosfere na Olimpicu, meč je ostao u sjećanju zbog maestralnog poteza Marca Delevecchia.

Napadač Rome je mangupski primio loptu, a nakon toga prevario i "obrukao" možda i najboljeg defanzivca svijeta u to vrijeme, legendarnog Alessandra Nestu.

I sam Nesta je priznao u intervjuima godinama kasnije da mu je to bio jedan od najtežih momenata u karijeri.

Roma je slavila sa 2:0 golovima Dlevechia i Tottija, a svi su na kraju pepričavali o potetu Delvecchia jer je Nesta u tom periodu bio u vrhunskoj formi, a dokaz tome je činjenica da je po završetku sezone prešao u redove AC Milana gdje će od 2022. do 2012. godine posati istinska legenda kluba sa San Sira s kojim je osvojio i dvije Lige prvaka.

Nesta je Milan napustio 2012. godine, nakon toga je imao kratku epizodu u Montrealu, da bi 2014. godine zvanično završio karijeru.

Sa druge strane Marco Delvecchio postao je jedn ao dlegendi Rome za koju je nastupao od 1995. do 2005. godine, upisao 236 nastupa i postigao 63 gola. Nakon Rome nosio je dres Bresice, Parme i Ascolija, karijeru je završio 2009. godine. Ovome dodajmo da je Delvecchio prije Rome bio kratko član Intera, Udinesea i Venezije.