ABU DABI

ISLAM JE NOVA VERZIJA KHABIBA, ALI VELIKI SKANDAL JE SVE ZASJENIO! Rusi tvrde da je njihov borac politički pokraden od sudija

24. 10. 2022 - 16:22 | Borba >> MMA

Islam Mahačev osvojio šampionski pojas svog mentora Habiba Nurmagomedova, sjajnom pobjedom nad Brazilcem Oliveirom.

Islam Mahačev je pravi nasljednik ikone UFC-a, Habiba Nurmagomedova. I zvanično! Ruski borac je osvojio titulu UFC 280, koja je pripadala neprikosnovenom Habibu, nakon što je Mahačev nokautirao a potom u parteru i definitivbno "uništio" Brazilca Čarlsa Oliveiru u lakoj kategoriji.

"Predugo se davio u dubokoj vodi"
- Oliveira se u prvoj rundi predugo davio u dubokoj vodi - objasnio je meč svog nasljednika i učenika Habib Nurmagomedov, sretniji nego dok je slavio svoje pobjede.

U drugoj rundi Mahačev je demonstrirao bolju tehniku udaraca nego što je imao njegov trener i promoter Habib, bacio je Oliveiru u nokdaun i onda se bacio na njega i riješio meč.

Pobjeda Mahačeva ipak je bila u drugom planu i sve zbog sudijskog skandala da "pokradu" pobjedu ruskom borcu Petru Janu, koji je podijeljenom sudijskom odlukom izgubio od Amerikanca Šona O'Malija.

Svih 26 medija računalo na pobjedu Rusa
Svih 26 medija koji su pratili računali su na pobjedu Rusa, polovina njih 29:28 a druga čak 30:27, što ne bi bilo blisko viđenom.

O'Mali je iznenadio sve sjajnom borbom, mada... Amerikanac je imao 44 rezantna udarca, jedan više od Rusa, koji je, međutim, imao četiri uspješna tejkdauna a njegov rival nijedan.

Aleksandar Jemilijanenko, čuveni ruski borac, je drugi zaredom sporni poraz Jana sudisjkim pregalsavanjem nazvao "političkim pritiskom i nepravdom prema Rusima".