BIĆE U OPASNOSTI Jedinstven slučaj u Formuli 1, zbog ovoga bi jedan vozač mogao biti i izbačen

31. 10. 2022 - 18:01 | Autosvijet

Francuz Pierre Gasly mogao bi u Formuli 1 postati prvi vozač izbačen zbog previše kaznenih bodova, tvrdi Reuters. Gasly će se morati držati podalje od problema do maja - duboko u sljedećoj sezoni - nakon što je na nedjeljnoj Velikoj nagradi Meksika vozač AlphaTaurija ostao udaljen samo dva kaznena boda od zabrane i izgona iz Formule 1.

Francuz, koji se krajem godine pridružuje Alpineu, ekipi u vlasništvu Renaulta, kao zamjena za Fernanda Alonsa, sada ima 10 kaznenih bodova na svojoj licenci, a 12 bodova u razdoblju od 12 mjeseci pokreće automatsku suspenziju.

U nedjelju je dobio kaznu od pet sekundi i kazneni bod na svojoj licenci jer je napustio stazu i stekao prednost, izbacivši pritom Lancea Strolla. Gasly, koji je završio 11., rekao je da mu nije rečeno da vrati mjesto Strollu i da će razgovarati o tome šta učiniti drugačije kako bi izbjegao buduće bodove.

"Ne osjećam se kao da sam bio toliko opasan u posljednjih 12 mjeseci i bila bi šteta dobiti zabranu utrkivanja zbog previše usporavanja iza sigurnosnog automobila i nekoliko prekršaja ograničenja na stazi", rekao je novinarima. Francuz je sugerirao da bi sljedeće godine moglo doći do promjena u pravilima o kaznenim bodovima koje bi ga mogle osloboditi.

Gasly je dobio kaznene bodove u Španiji (2), Austriji (3), Japanu (2), Sjedinjenim Državama (2) i Meksiku (1) , od toga četiri za sudare, dva za prebrzu vožnju pod crvenom zastavom i dva jer je bio više od 10 dužina bolida iza sigurnosnog automobila.

 

Index.hr