Nakon godina šutnje čuveni as progovorio o Realovoj prevari: "Kažu mi nema para, a dovedu njega..."

19. 11. 2022 - 08:57 | Vremeplov

Real Madrid je bez sumnje najglamurozniji klub današnjice. Kada je Florentino Perez na predsjedničkoj poziciji cilj mu uvijek imati najbolje, ali isto tako i najpopularnije igrače u timu. Na svojoj koži je to najbolje osjetio fudbaler koji je bio ispred vremena. 

Kada je stvarao prvu generaciju Galaktikosa Perez je uspio okupiti zaista vrhunski tim. Tu su prije svih bili Luis Figo i Zinedine Zidane, a nešto kasnije su im se priključili Ronaldo da Lima te David Beckham.

Upravo je dovođenje Beckhama zatvorilo vrata Claudeu Makelelu koji je tada igrao fantastično i bez sumnje je bio najbolji defanzivni vezni svijeta.

Nakon godina šutnje končano je progovorio i otkrio kako ga je Real nastojao prevariti samo da ga zadrži u timu. Na kraju je presudio njegov kućni odgoj te savjeti njegovog oca.

Makelele je član Reala bio tri godine, ali je zbog dolaska Beckhama morao napustiti klub 

"Žalim što sam otišao iz Reala jer to nisam uradio, ali mi je moj otac rekao da to uradim", kazao je Makelele te nastavio:

"Sada kada iz analiziram stvari mislim da je bio u pravu. Volio sam Real, tu mi je bila duša, ali mi je otac rekao da ko te jednom ne poštuje, neće te poštovati više nikad i bilo je bolje što su me prodali."

"Nije to toliko bilo ni do novca, ali bilo je vremena kada su mi govorili da će mi dati više novca, a onda odjednom dođu i kažu da nema novca. Tada su doveli Bechkama i smanjili neke plate."

"Tada mi je direktor Valdano došao i pitao me zašto slušam oca, a ja sam mu rekao da sam tako odgojen i kada moj otac priča, ja šutim. Sve je bilo već odlučeno."


Makelele je Real Madrid napustio 2003. godine i to baš kada je stigao Bekcham. Francuz porijeklom iz Konga je otišao u Chelsea za tada ogromnih 20 miliona eura.

Kada je stigao na Santiago Bernabeu bilo mu je sve osim lako. Prije nekoliko godina je ispričao svoje poteškoće kazavši kako mu je cijeli stadion zviždao.

"Tokom mog prvog mjeseca u Realu, cijeli stadion mi je zviždao svaki put kada dotaknem loptu, ali kada smo počeli pobijeđivati sve se promijenilo", rekao je bivši reprezentativac Francuske koji je sa Los Blancosima između ostalog osvojio i Ligu prvaka. 

Inače, ovaj 49-godišnjak je trenutno angažovan kao jedan od direktora akademije Chelseaja i glavni zadatak mu je da prati omladince Plavaca koji se nalaze u drugim klubovima. 


Sportsport.ba