FORMULA 1

VELIKOM NAGRADOM ABU DHABIJA OKONČANA SEZONA: Verstappen rutinski, Leclerc vicešampion, Vettel u penziji!

20. 11. 2022 - 19:06 | Autosvijet

Vozač Red Bulla Max Verstappen trijumfovao je na Velikoj nagradi Abu Dhabija kojom je završen ovogodišnji šampionat Formule 1. Posljednja trka sezone označila je i kraj karijere za četvorostrukog svjetskog šampiona Sebastiana Vettela, koji je zauzeo 10. mjesto na „Yas Marini“.

Holanđanin, koji je još u oktobru obezbijedio titulu, na posljednjoj trci se po 15. put našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, čime je dodatno pomjerio rekord po broju pobjeda u jednom šampionatu. Verstappen je tako ujedno proslavio 35. pobjedu u karijeri.

Najbliži dvostrukom svjetskom šampionu bio je Charles Leclerc u Ferrariju koji je tako postao ovogodišnji vicešampion, pobijedivši drugog vozača Red Bulla Sergija Pereza. Monegašanin je kroz cilj prošao osam i po sekundi iza Verstappena, a nešto više od sekunde ispred Pereza.

Velika nagrada Abu Dhabija nije pružila mnogo uzbudljivih borbi, ali je zbog različitih strategija vozača koji su se borili za vicešampionsku poziciju bila itekako zanimljiva. U Red Bullu su se za Pereza opredijelili za dva odlaska u boks, dok je Leclercu iz Ferrarija rečeno da uradi upravo suprotno. Iako je meksički automobilista u finišu smanjivao razliku, na kraju mu je ponestalo krugova da bi uopšte pokušao da napadne vozača Ferrarija.

Sama borba za pobjedu praktično nije ni postojala, pošto je Verstappen poveo od starta, a vodeću poziciju je izgubio samo prilikom odlaska u boks. Iako je samo jednom išao na zamjenu pneumatika, šampion je u potpunosti kontrolisao trku i zasluženo pomjerio rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni.

Najbolji među ostalima dugo je bio Lewsi Hamilton u Mercedesu, ali je on bio primoran da odustane tri kruga prije kraja zbog problema sa hidraulikom. Sedmostruki svjetski šampion je poslije starta imao kontakt sa Carlosom Sainzom juniorom, potom je profitirao od strategije, ali nije stigao do cilja. Ova sezona je, inače, prva u Hamiltonovoj karijeri u kojoj nije ostvario nijednu pobjedu.

Sainz je na kraju bio četvrti, ispred Georgea Russella u Mercedesu, vozača McLarena Landa Norrisa i Estebana Ocona u bolidu Alpina. Najbolju desetoricu, tačnije osvajače bodova, kompletirali su vozač Aston Martina lance Stroll, Daniel Ricardo na svom oproštaju od McLarena, ali i Formule 1 do daljeg, kao i Vettel.

Verstappen je sezonu prepunu rekorda završio sa 454 boda, ispred Leclerca sa 308 i Pereza koji je osvojio 305.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Bahreina 5. marta.