Sramotna odluka sudija iz Afrike na meču Belgija - Kanada, ne znaju ni osnovna pravila

23. 11. 2022 - 21:14 | Drugi pišu >> Fudbal

Kontroverzni sudijski trojac iz Afrike, koji trenutno sudi utakmicu 1. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru između Belgije i Kanade, napravio je katastrofalnu i amatersku grešku u prvom poluvremenu, što je izazvalo bijes navijača na društvenim mrežama.

Naime, u 14. minuti utakmice između Belgija i Kanade pomoćni sudija iz Mozambika Arsénio Maringule svirao je nedozvoljenu poziciju za Kanadu, iako je loptu do igrača ove selekcije dodao Belgijanac Eden Hazard.

Da stvar bude gora, nakon toga je načinjen očigledan prekršaj i trebao se svirati novi penal za Kanađene, samo dvije minute nakon što su promašili prvi, no iz VAR sobe se nisu oglasili.

Video pogledajte OVDJE.

Glavni sudija spomenutog meča je Janny Sikazwe iz Zambije, a on je potvrdio potpuno pogrešku odluku svog pomoćnika. Sikazwea pamtimo po bizarnoj odluci s Afričkog kupa nacija kada je na meču između Tunisa i Malija svirao kraj u 86. minuti.

Bizarna scena ostala je upamćena jer su Sikazwea igrači ispravili i on je ponovo počeo utakmicu, da bi u 89. minuti konačno svirao kraj. Ponovo su uslijedili žestoki protesti, no odluku sudija iz Zambije tada više nije mijenjao svoju odluku.

Treba reći da je rezultat na meču između Belgije i Kanade na poluvremenu 1:0 za Belgijance, a jedini gol postigao je Batshuayi i to iz prve prave šanse za svoj tim.