Švicarska pobijedila Kamerun i bacila rukavicu u lice Srbiji uoči meča protiv Brazila

24. 11. 2022 - 12:59 | Drugi pišu >> Fudbal

Nogometaši Švicarske pobijedili su Kamerun u meču 1. kola grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva rezultatom 1:0, a jedini pogodak vrijedan tri boda postigli su u drugom poluvremenu.


Nakon prvih 10 minuta u kojima nije bilo pretjeranih šansi i dobrih akcija, prvu pravu priliku bilježimo u 10. minuti kada je Mbeumo iskosa sa lijeve strane šutirao snažno, ali tačno u odlično postavljenog golmana Švicarske Sommera. Nakon toga, lopta se odbila do Ekambija koji je šutirao preko gola.

Novi pokušaj Kamerunaca bilježimo u 30. minuti. Nakon sjajne akcije po desnoj strani, iz drugog plana se ubacio Hongla. Veznjak Kameruna je šutiraoa Sommer je sjajno odbranio i ponovo spasio svoju ekipu, da bi pet minuta nakon toga Mbeumo probio po desnoj strani i ubacio u peterac, ali je Widmer u posljednji trenutak izbio loptu ispred Ekambija. S rezultatom 0:0 se otišlo na odmor.

U trećoj minuti drugog poluvremena, tačnije u 48. minuti, Švicarska dolazi u vodstvo. Xhaka je sjajno uposlio Shaqirija na desnoj strani, on ubacuje po zemlji, a Embolo pogađa sa šest metara. Treba reći i to da ovaj napadač nije slavio pogodak jer je rođen u Kamerunu.

Kamerun je mogao do poravnanja u 57. minuti kada je Choupo-Moting izašao sam ispred Sommera s desne strane, ali mu je sjajni švicarski golman zaustavio udarac. Mogli su Švicarci riješiti pitanje pobjednika u 66. minuti, ali udarac Vargasa je odbranio Onana.

Do kraja meča Švicarska je na "umrtvila" tempo igre i čuvala stečenu prednost, a na kraju su došli do trijumfa i osvojili izuzetno važna tri boda u borbi za jednu od prve dvije pozicije koje vode u osminu finala.

U drugom meču ove grupe, večeras se od 20 sati sastaju selekcije Brazila i Srbije.

Rezultat i strijelac:

Švicarska - Kamerun 1:0 (Embolo 48')