PORTORIKO

NOVI SJAJAN USPJEH: Sanjin Pehlivanović deveti na svijetu

24. 11. 2022 - 19:27 | Ostali sportovi

Sanjin Pehlivanović je imao još jedan sjajan nastup na svjetskoj sceni. Najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara bio je jedan od 128 učesnika Svjetskog prvenstva u disciplini 8, koje se igralo u Portoriku.

U prvom kolu Sanjin je savladao Litvanca Pijusa Labutisa 8:3, a zatim Omara al-Shaheena iz Kuvajta sa 8:6. Posljednji meč prvog kruga bio je izuzetno neizvjestan, Pehlivanović je u odlučujućoj partiji pobijedio Amerikanca Coreyja Deuela 8:7 i plasirao se u drugu fazu takmičenja, gdje su posljednja 32 igrača ostala da se bore za titulu prvaka svijeta. U šesnaestini finala savladao je još jednog vrhunskog igrača, Filipinca Johana Chuau 10:4.

Za plasman u četvrtfinale igrao je protiv Poljaka Konrada Juszczyszyna i izgubio 1:10. Razlog slabije igre bio je taj što je ovaj meč bio treći za Pehlivanovića i iskusniji Poljak je to iskoristio i prošao dalje.

Deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu ipak je veliki uspjeh za našeg igrača, koji je najveći uspjeh ove godine napravio osvajanjem titule prvaka Evrope.

Iako su na Svjetskom prvenstvu učestvovale najveće zvijezde sa svih kontinenata, ubjedljivo najviše uspjeha imali su Evropljani koji posljednjih godina, kao nikada prije u historiji, dominiraju na svjetskoj sceni.

Finale je bilo evropsko, Španac Francisco Sanchez Ruiz savladao Poljaka Wiktora Zielinskog 10:6, a treće mjesto podijelili su Austrijanac Mario He i Britanac Jayson Shaw.