MUNDIJAL U KATARU

PANIKA U SUSJEDSTVU! Hrvatskoj prijeti najteži mogući žrijeb ako bude druga u grupi: Ipak, moguć je i sudar s Orlovima!

01. 12. 2022 - 07:56 | Drugi pišu >> Fudbal

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak od 16 sati igra posljednju utakmicu grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Suparnik će joj u Al Rayyanu biti Belgija. Hrvatskoj je bod dovoljan za plasman u osminu finala Mundijala, a za prvo mjesto će joj trebati pobjeda u slučaju da Maroko pobijedi Kanadu.

Iz ove perspektive nije nikako svejedno hoće li Hrvatska završiti skupinu kao prvoplasirana ili drugoplasirana momčad. Naime, ako osvoji skupinu, u osmini finala i potencijalnom četvrtfinalu joj se smiješi lakši žrijeb nego što će ga imati druga momčad iz skupine.

U skupini s kojom se Hrvatska križa sve četiri reprezentacije (Španija, Njemačka, Japan i Kostarika) imaju šanse za prolaz. Ipak, Špaci, koji su na ovom turniru jedna od najboljih ekipa dosad, vrlo vjerovatno će osvojiti skupinu.

Ako im to pođe za rukom, igrat će protiv drugoplasiranog iz skupine u kojoj je Hrvatska. Postoji solidna šansa da se osvajaču hrvatske skupine posreći, pa da se u osmini finala križa s Kostarikom ili Japanom. 

Osim toga, Hrvatska bi odlaskom u taj dio žrijeba vrlo vjerovatno izbjegla Brazil, koji je u Katar stigao kao prvi favorit turnira, a zasad je to opravdao. Još uvijek nije osigurao prvo mjesto u skupini, ali je vrlo blizu toga, a pobjednici te skupine i one u kojoj se nalazi Hrvatska odlaze na suprotne strane žrijeba.

Najteži mogući put Hrvatskoj do polufinala bio bi onaj koji uključuje Španjolsku i Brazil. S druge strane, žrijeb joj se može otvoriti do te mjere da do polufinala igra protiv Japana i Srbije. Naravno, pod pretpostavkom da se plasira u nokaut-fazu.