MUNDIJAL U KATARU

IZUZETNO DIRLJIVA PRIČA IZA KATARA: Pravi lavovi nikad ne umiru

30. 11. 2022 - 23:55 | Drugi pišu >> Fudbal

Skoro kao prije dvije decenije, kad se pojavio u Japanu i Južnoj Koreji, Senegal je bio, uz Tursku, jedno od najprijatnijih iznenađenje turnira. Na debitantskom Mundijalu stigao je do četvrtifinala, pošto je prošao zahtjevnu grupu sa tadašnjim prvakom svijeta, Francuskom, Danskom i Urugvajem. Kasnije je izbacio Švedsku. A niko mu nije davao šanse.

U međuvremenu je napredovao do statusa najboljeg tima Afrike i ovoga puta nije senzacija što je prošao grupu, međutim, jeste opet oduševio planetu. Dvostruko. Prvo, kako se izdigao poslije možda i nezasluženog poraza od Nizozemske na premijeri (0:2) – uslijedila su slavlja nad Katarom (3:1) i Ekvadorom (2:1), tako i gestom koji nema toliko veze sa fudbalom, ali ima sa emocijama.

Afrikanci nisu zaboravili šta je sve Papa Buba Diop uradio za njih prije 20 godina na Dalekom Istoku. Zato je stoper Kalidu Kulibali preko kapitenske trake oko ruke – a ona na Mundijalu u Kataru izaziva oprečna mišljenja iz nekih čudnih pobuda, zalijepio još jednu, na kojoj je ispisao 19. Simbolično, jer je to upravo broj koji je na poleđini dresa nosio Diop, strijelac prvog gola za Senegal na Mundijalima (protiv Francuske, 1:0), ali i autor dva pogotka u remiju sa Urugvajem (3:3).

Razlog je bio taj što su se baš na dan odigravanja ključnog meča za prolaz sa Ekvadorom navršile dvije godine od smrti Pape Buba Doipa (usljed duge bolesti) i ovo je bio način da mu nasljednici u reprezentativnom dresu odaju počast.

- Ovo je za Diopa i njegovu porodicu. Željeli smo da ih sve učinimo ponosnim. Kad sam bio dijete on mi je bio uzor, sanjao sam o ovom trenutku zbog njega, emotivan je poslije meče bio kapiten Senegala Kalidu Kulibali.

Da je sve urađeno sinhronizovano, da se u ovoj afričkoj državi poštuje tradicija, moglo se primijetiti i na tribinama stadiona u Dohi, pošto su navijači Senegala na leđima iscrtali brojeve 19, kako bi podsjetili na junaka od prije 20 godina.

A onda zajedno, po okončanju susreta sa Ekvadorom i tokom proslave plasmana u osminu finala (gdje će igrati sa Engleskom), fudbaleri su od navijača pozajmili transparent na kome je figura Pape Buba Dopa i slogan u koliziji sa nadimkom ove selekcije – lavovi.

- Pravi lavovi nikad ne umiru.