RUKOMET

ŠANSA IPAK JOŠ POSTOJI: Evo kako Srbija može da se plasira na Olimpijske igre u Parizu

24. 01. 2023 - 11:00 | Ostali sportovi

Rukometaši Srbije su završili učešće na Svjetskom prvenstvu koje se odražava u Poljskoj i Švedskoj. Izabranici Tonija Đerone su zauzeli 11. mjesto i tako još nisu došli u prilku da se bore za kvalifikacije za Olimpijske igre koje se 2024. održavaju u Parizu.

U četvrtfinale su se plasirali Francuska, Njemačka, Švedska, Egipat, Norveška, Španija, Danska i Mađarska. Pošto je Francuska kao domaćin direktno obezbjedila učešće na Olimpijskim igrama, u Pariz će da ide i svjetski šampion, dok će ostali četvrtfinalisti u kvalifikacije.

Direktan plasman u Pariz obezbijediće šampioni Evrope, Afrike, Panameričkih igara i Azijskog kvalifikacionog turnira. Ako Egipat bude šampion Afrike, a jedna od ekipa iz Evrope, koje su u četvrtfinalu bude šampion Starog kontinenta, onda se otvaraju vrata za devetu i desetu ekipu, a to su Hrvatska i Slovenija.

Ipak i Srbija ima šanse da ode direktno ili barem na kvalifikacije za OI i to januaru sljedeće godine kada će Njemačka da bude domaćin Evropskog prvenstva. Izabranici Tonija Đerone prvo treba da obezbijede plasman na kontinentalni šampionat, a na dobrom putu su da ostvare taj cilj.

Srbija može čak direktno u Pariz ako bude evropski šampion ili u finalu izgubi od Francuske ili ekipe koja je osvoji svjetsko zlato.

Ukoliko to ne urade treba da budu među dvije najbolje ekipe koje do sada nisu izborile mjesto u kvalifikacijama, a to je sasvim moguće.

U kvalifikacije koje će se igrati u martu 2024. će digrati 12 selekcija sa svih kontinenata. Igraće se tri  turnira sa po četiri tima, a dva najbolja će da putuju u Pariz. Šteta bi bilo da se barem ne nađu na tim turnirima, jer je ekipa poslije dugo vremena pokazala da ima kvalitet i da djeluju kao tim, piše drugacije.com. Izgubljene su dvije utakmice, ali i na tim mečevima su imali šanse da ostvare pobjede, ali potrebno je imati vjeru u svoj kavlitet što je svakako vidjelo da nedostaje protiv Norveške koju su morali pobijediti.