Real i Barcelona šokirali Španiju nakon što su donijeli sramotne odluke za navijače

25. 01. 2023 - 12:53 | Drugi pišu >> Fudbal

Četvrtfinalne utakmice španskog Kupa kralja igraju se danas i sutra, a uoči susreta na površinu su isplivale sramotne odluke dva najveća kluba Real Madrida i Barcelona koji se sastaju s Atleticom, odnosno Real Sociedadom.

Naime, španski velikani su nedavno donijeli odluku da na određene načine zabrane ulazak gostujućim navijačima na njihove stadione u dresovima ili s rekvizitima protivničkih ekipa.

Iako je mjera u skladu sa zakonom, ona predstavlja ozbiljan presedan jer je mnogi smatraju antinogometnom budući da rekviziti spadaju među draži ljubitelja nogometa.

Fitilj je upalila zabrana navijačima Espanyola da nose rekvizite na utakmici protiv Barcelone u La Ligi 31. decembra, a zbog "utakmice visokog rizika" i navijači Real Sociedada večeras na Camp Nouu neće moći nositi simbole kluba iz San Sebastiana.

S druge strane, navijači Atletica na Bernabeuu će moći nositi dresove, ali su ulaznicu dobila tek 334 sretnika koji su dobili kartu od njih 4.000 koliko ih je zatražilo preko kluba.

Za razliku od pravila koje vrijedi u UEFA-inim takmičenjima po kojem je obavezno rezervisati kvotu ulaznica za gostujuće navijače, u španskim takmičenjima ovo pravilo ne vrijedi.

Real je još uslovio kupovinu ulaznica navijačima Atletica samo preko kluba koji je dobio kvotu ulaznica pa oni koji kupe ulaznice na drugi način neće moći na stadion s obilježjima kluba.

Ostaje nam da vidimo koji će stav zauzeti španski divovi po pitanju nošenja protivničkih dresova i obilježja u evropskim takmičenjima jer UEFA obavezuje domaćina da rezerviše najmanje pet posto kapaciteta za gostujuće navijače.

Inače, Real Madrid i Barcelona iznenađujuće su se jučer rukovali i donijeli zanimljivu odluku tako što su registrovali ime "El Clasico" kao zaštitni znak.