NISU VIŠE EKIPA ZA VICEVE: Jedne plaća Gerard Pique, dok neki hljeb zarađuju u Bosni i Hercegovini!

30. 03. 2023 - 08:14 | Druga strana sporta

Prva dva kola kvalifikacija za EUR 2024. godine su završena. Bilo je rezultata koja su mnoge iznenadile, ali i pokazatelj da danas svi igraju fudbal. Posebnu pažnju izazvao je rezultat u Prištini. Kosovo je u drugom kolu grupe I na svom terenu remizirao 1:1 protiv Andore.

Veliki bod za goste sa Pirineja, ali i dokaz su male reprezentacije dosta napredovale. Fudbal u Andori je u velikom usponu, a tome dokazuju u činjenica da njihov glavni tim Andorra FC igra u Španiji, tačnije u Segundi.

Vlasnik kluba je Gerard Pique, a upravo strijelac za Andoru protiv Kosova je Berto Rosas član pomenutog kluba.

Većina reprezentativaca Andorre ima i profesionalne ugovore, a neki čak zarađuju hljeb u Bosni i Hercegovini.

Lijevi bek Rudara iz Prijedora, Joan Cervos, reprezentativac je Andore i ima 45 upisanih nastupa za nacionalni tim.

On je za Andoru debitovao 2018. godine, a do sada je postigao i jedan pogodak te podijelio dvije asistencije. Pogodio je u trijumfu nad Lihtenštajnom 0:2 u Ligi nacija prošle godine.

Pored pomenute dvojice fudbalera još neki igrači su ostvarili transfere u španske klubove. Tako Marc Vales igra za Real Union, dok je Kiko Pomares član Tarajala.

Andorra je dostigla i najveću vrijednost u historiji reprezentacije i prema transfermarktu vrijede 2,5 miliona eura.

Najvrijedniji fudbaler u timu je Jesus Rubio koji ima vrijednost 250.000 eura i igra za jedan od najboljih timova u Andorii Inter Escaldes.

I andorski klubovi su u evrospkim takmičenjima pokazali da nisu više amaterske ekipe i tvrd orah su za većinu ekipa u prvim pretkolima evropskih takmičenja.

Andorra lagano napreduje u fudbalu, a dolazak Gerarda Piquea na mjesto prvog čovjeka Andorra FC digao je dodatno popularnost u ovoj maloj evropskoj zemlji.

Slično je prije šest godina krenuo Luksemburg koji danas ima respektabilnu reprezentaciju i većina igrača igra u dobrim evropskim klubovima.ž