Nikome nije jasno kako je ovaj čovjek najplaćeniji trener svijeta i koliko novca uzima!

30. 03. 2023 - 13:53 | Druga strana sporta

Argentinski stručnjak Diego Pablo Simeone (52) uvjerljivo je najplaćeniji trener svijeta. Menadžer Atletico Madrida na godišnjem nivou zarađuje nevjerovatna 34 miliona eura i daleko je ispred svih.

Diego Simeone godinama je na klupi madridskog Atletica. Ekipu je preuzeo 2011. godine i donio im je nekoliko trofeja.

Dva puta je Simeone vodio Jorgandžije do titule prvaka Španije, dva puta je osvajana Euroliga i UEFA Super kup, ali izostali su trofeji u Ligi prvaka gdje je izgubio dva finala.

Ipak, u rukovodstvu Atletica dovoljno su vidjeli da bi mu dali enorman ugovor. Tako svake godine 52-godišnji stručnjak zaradi nevjerovatnih 34 miliona eura.

Simeone je daleko iza sebe ostavio brojne trenerske veličine. Prate ga Pep Guardiola, Jurgen Klopp, a na četvrtom mjestu se našao novi menadžer Chelseaja Graham Potter.

Guardiola u Manchester Cityju za zarađuje 22.4 miliona eura na godišnjem nivou, a Jurgenu Kloppu svake godine na račun od Liverpoola 'legne' 17.8 miliona eura.

Graham Potter je nedavno postao veliko trenerskom ime. Stigao je u Chelsea iz Brightona i od Plavaca je dobio ugovor od 13.5 miliona eura.

Trener Juventusa Massimiliano Allegri zarađuje 12.8 miliona eura po sezoni, a na listi su još Thomas Tuchel (Bayern) sa 12, Carlo Ancelotti (Real Madrid) - 11 i Simone Inzaghi 10 miliona eura.

Interesantno je svakako da Jose Mourinho ima veću platu od svih igrača Rome i uzima 9.2 miliona eura godišnje, a odličan ugovor u njemačkom Wolfsburgu ima Niko Kovač koji za posao dobija četiri miliona eura.

Iako sjedi na klupi Barcelone Xavi Hernandez ima mnogo skromniji ugovor od nekih trenera koji su ranije vodili katalonskog velikana i uzima samo 3.8 miliona eura.

Teško je da će u narednim godinama iko dobiti ugovor kakav ima Diego Simeone i Argentinac je definitivno nadmašio apsolutno sve.