NAPA KVALIFIKACIONA GRUPA

PRESUDIO MU TEŽAK PORAZ U ZENICI: Smijenjen selektor Islanda

30. 03. 2023 - 20:05 | Drugi pišu >> Fudbal

Rijetko kad se dogodi da neki od nogometnih stratega dobije otkaz nakon velike pobjede u prošloj utakmici. No, baš je takva, pomalo i čudna sudbina zadesila islandskog selektora Arnara Vidarssona, koji je danas ipak smijenjen s funkcije koju je obavljao nešto više od dvije godine.

On je, naime, još u nedjelju tu reprezentaciju vodio do pobjede od 0:7 nad Lihtenštajnom u susretu kvalifikacija za EP, ali ni to ga nije moglo spasiti.

Vrhunac loših rezultata za Island i Vidarssona bio je samo tri dana ranije, kada je u Zenici s 3:0 bila bolja reprezentacija Bosne i Hercegovine.

To je bio samo nastavak problema, jer je s ovom nacionalnom vrstom u 31 utakmici upisao tek šest pobjeda. Sve su redom bile protiv nižerazrednih reprezentacija, po jednu je ubilježio protiv San Marina, Farskih Ostrva te Venecuele, a jedine tri u službenim utakmicama su bile protiv Lihtenštajna.

“Ovo je teška odluka, ali je smatramo potrebnom i ispravnom. Arnar je napravio mnogo dobrih stvari za našu reprezentaciju ​​i zaslužuje pohvalu za svoj rad, koji je obavljao u izazovnim situacijama”, kratko je poručila Vanda Sigurgeirsdottir, predsjednica Islandskog nogometnog saveza (KSI).

Pod Vidarssonovim vodstvom, Island je ostao bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a loš start novog kvalifikacijskog ciklusa nije mu baš pomogao. Još nije poznato ime njegovog nasljednika, no za to ima još vremena, jer je novo reprezentativno okupljanje tek u lipnju.