Strogo zabranjeno kod svakog penala: Plaćen je 80 miliona eura, a ne poznaje ni pravila!

30. 03. 2023 - 21:56 | Druga strana sporta

U fudbalu postoje pravila koja se zbog okolnosti u kojim se primjenjuju dešavaju vrlo rijetko, pa mnogi ljubitelji najpopularnijeg sporta današnjice na njih i zaborave. 

Reprezentacija Njemačke se kao domaćin već plasirala na Evropsko prvenstvo pa će umjesto takmičarskih mečeva igrati prijatelje kako bi se što bolje pripremili za kontinentalni turnir.

U subotu navečer Nijemci su bili domaćini Peru u u Mainu, a na karju su slavili pobjedu 2:0 zahvaljujući dvostrukom strijelcu Niclasu Fullkrugu koji inače nastupa za Werder.

Mogao je doći Fullkrug doći i do hat-tricka i stadion napustiti sa loptom u rukama, ali je Kai Havertz odlučio da izvede penal.

Umjesto da prepusti izvođenje penala kolegi iz napada ofanzivac Chelseaja je preuzeo odgovornost i postao je protagonist bizarne situacije.

Havertz je iz penala pogodio stativu, a odbijenu loptu je poslao u mrežu. Automatski je sviran indirekt jer je bivši član Bayer Leverkusena prekrišio pravila igre.

Naime, prema pravilima prilikom izvođenja penala izvođač nakon prvog dodira ne smije dodirnuti loptu prije nego što je neki drugi igrač dodirne.

Tako je i slučajevima kada lopta pogodi okvir gola te se vrati u polje. Ukoliko izvođač loptu pospremi u mrežu, golovi se automatski ponište.

Havertzu to pravilo nije prošlo kroz glavu pa je odbijenu loptu ponovo pripucao te mu je gol potpuno opravdano poništen.

Situacije u kojim se nakon pogođenog okvira gola penaldžije ponovo pripucavaju loptu i nisu česta pojava zbog čega se nekad ovo pravilo i zaboravi.

To je očigledno bio i slučaj sa čovjekom kojeg je Chelsea prije skoro tri godine platio 80 miliona eura.

Inače, Havertz je nedavno i protiv Borussije Dortmund u osmini finala Lige prvaka promašio penal, ali tada je imao sreće da se kazneni udarac ponovo izvede te je iz drugog pokušaja bio uspješan.