Sada se drugi pitaju: Bayern se porazom udaljio od titule!

20. 05. 2023 - 20:27 | Drugi pišu >> Fudbal

Bayern je u 33. kolu njemačke Bundeslige ugostio Leipzig i neočekivano izgubio sa 3:1, što bi u konačnici moglo značiti i gubitak titule.

Bavarci su u posljednja dva kola ušli na vrhu sa jednim bodom više u odnosu na Borussiju Dortmund, no sada se sve mijenja.

Ako Borussia sutra u Augsburgu pobijedi, preuzet će vrh tabele i u posljednjem kolu će imati priliku da postane prvak Njemačke (ugostit će Mainz), čime bi se prekinula dominacija Bavaraca tokom protekle decenije.

Jasno je da ima dosta problema u igri Bavaraca ove sezone, posebno otkako je stigao Thomas Tuchel, a sada im prijeti da ostanu bez ijednog trofeja u sezoni, što bi bilo ravno tragegdiji i katastrofi.

A duel sa Leipzigom počeo je jako dobro. Lijepa akcija Bavaraca po lijevoj strani, na krau je Thomas Muller dodao do Sergea Gnabryja, koji snažnim udarcem malo iskosa s lijeve strane pogađa za 1:0 u 25. minuti.

Taj rezultat bio je aktivan sve do 65. minute, kada Konrad Laimer zabija za 1:1 svom budućem timu, jer na ljeto prelazi u redove prvaka Njemačke. Golu je prethodila kontra gostiju nakon Bayernova kornera, četiri na jedan, na kraju se lopta odbija do Laimera koji zabija za šok na Allianz Areni.

I dok se Bayern nadao novom vodstvu kako bi povećao prednost nad Borussijom i gostovanje u 34. kolu kod Koelna dočekao kao lider, uslijedio je novi hladan tuš. Benjamin Pavard je napravio faul u 75. minuti za penal, a Christopher Nkunku je bio siguran za 1:2.

Dobru šansu za Bayern ne koristi mladi Mathys Tel u 80. minuti. Dobro je pucao, ali je Janis Blaswhich sjajno odbranio. Krenuo je Bayern na sve ili ništa, ali ostao je bez ijednog boda i nalazi se u jako teškoj situaciji, uzdajući se u Augsburg da će sutra zaustaviti Borussiju.

Osim što nije stigao do izjednačenja ili preokreta, Bayern je primio i treći gol. Dosuđen je penal za goste, Mazraoui ga je skrivio, a Szoboszlai je zabio za 3:1 i kraj Bayernovih nada.

Leipzig je ovom pobjedom osigurao treće mjesto i shodno tome i plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Što se tiče ostalih rezultata, Hertha je danas odigrala 1:1 s Bochumom i tako zvanično ispala iz lige, dok se i dalje bore Stuttgart (29 bodova), Schalke (31), Bochum (32)... Schalke je danas odigrao 2:2 sa Eintracht Frankfurtom, a Stuttgart sutra gostuje Mainzu.

 

Sportsport.ba