Bašić uoči najvažnije Željine utakmice u sezoni: Izgubit ćemo ako budemo kalkulisali

26. 05. 2023 - 12:41 | Drugi pišu >> Fudbal

Nogometaši Željezničara u nedjelju igraju utakmicu posljednjeg kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Slobode u Tuzli, a o susretu koji će dati odgovor na pitanje hoće li Plavi igrati Evropu govorio je trener Nermin Bašić i prvotimac Semir Štilić.

"Došli smo do toga što smo sanjali. Finalna utakmica koja nam donosi veoma puno. Utakmica koja će imati ogroman značaj za obje ekipe. Pobijedit će ekipa koja bude hrabrija i prije svega mentalno jača. Sloboda igra kući i ima odličnu ekipu. Iskusni su. Trener je mlad koji ima svoj kvalitet te se želi dokazati. Evropa je u jednom trenutku za nas izgleda daleko, ali uradili smo puno stvari i poboljšali te smo pokazali karakter kada je bilo najteže i kada se prvenstvo lomilo. Kroz ovaj period smo svi narasli i daje nam za pravo za optimizam. Imamo nekoliko alternativa, ali znamo da ova utakmica može otići u neku drugu krajnost. Pokušavamo to predvidjeti. Nadam se da će u Tuzli pobijediti nogomet", rekao je Bašić.
Željezničar će biti lišen usluga veznjaka Nedima Mekića koji je prikupio tri žuta kartona.

"Mekić je značajan dio ekipe, pogotovo u tom kreiranju napadu. Sigurno je da će nedostajati. Napravili smo određene rotacije i imamo neke ideje te se nadam da će one uspjeti", istakao je Bašić te dodao:

"Moramo ići na pobjedu bez ikakvih kalkulacija, jer ako budemo kalkulisali, onda ćemo izgubiti. Želimo pobijediti, na nama je psihološki manji pritisak, ali opet ništa puno manji, vjerujte mi. Moramo sami uzeti tu Evropu."

Štilić ističe da je odlična atmosfera u ekipi iz dana u dan.

"Pripremamo se u miru. Znamo važnost utakmice i svjesni smo šta nam znači. Na nama je da istrčimo 90 minuta i da damo sve od sebe, a da na kraju to bude dovoljno za plasman u Evropu", rekao je Štilić.

Utakmica između Slobode i Željezničara igra se na u nedjelju na stadionu Tušanj s početkom u 17:00 sati.