Razija Mujanović bez dlake na jeziku: Govorili su 'Šta će Raza', Čolanu sam sasula sve u lice!

26. 05. 2023 - 18:47 | Košarka

Legendarna bh. košarkašica Razija Mujanović dala je opširan intervju za hrvatski Index u kojim se dotakla raznih tema među kojima su aktuelni i bivši problemi u KSBiH, njena neslaganja sa nekadašnjim sekretarom Saveza Amerom Čolanom, a otkrila je i ko je godinama opstruirao njen ulazak u KSBiH.

Popularna Raza zadnjih godina s velikim uspjehom obnaša funkciju tim menadžera ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u kojoj je ostavila neizbrisiv trag.
Kao igračica je sa bh. selekcijom osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine, a kao jedna od pomoćnih trenerica bila je dio tima koji je osvojio sjajno peto mjesto na Evropskom prvenstvu prije dvije godine.

Između ostalog, u razgovoru za Index govorila je o igračicama srpske nacionalnosti koje su se ratne 1993. godine odlučile igrati za BiH.

"Tako su se opredijelile i za njih je BiH bila jedina domovina. Puno veći problem nam je radila Hrvatska s mlađim igračicama. Te su cure, kad je počeo rat, došle igrati u Hrvatsku, možda nisu bile na nekom posebnom nivou, ali sigurno bi nam dobro došle.

Sa samo devet igračica smo bile na tim Mediteranskim igrama. Te su cure prošle s nama pripreme, no pred sam polazak u Francusku hrvatski klubovi u kojima su igrale i koji su im dali pasoše, a svi dobro znamo kako su se tada dijelili pasoši, ucijenili su ih da neće moći igrati za klub ako nastupe za BiH.

Te cure su bile isprepadane, došle su do mene i pitale su me šta će napraviti. Te cure u tom trenutku nisu imale kvalitetu za igranje u inostranstvu i jasno mi je bilo da im je u pitanju egzistencija. Rekla sam im da se slobodno vrate u svoje klubove i da će se jednom, kad-tad, sve iskristalisati.

Rekla sam im da će prvenstvo završiti, ali gdje će se onda moći vratiti. U Bosni je trajao rat, ne bi imale gdje otići, ne bi imale za hljeb. Zato smo pustili nekoliko cura da se vrate u Hrvatsku", rekla je Mujanović, prenosi Klix.

Na pitanje o tome da li smatra da su neki ljudi godinama opstruirali njen ulazak u KSBIH Razija odgovara potvrdno.

"Da i reći ću vam zašto to mislim. U pitanju je klasični problem Bosne i čitave regije. Što je neko uspješniji, ove neznalice se plaše našeg znanja. Jednostavno se plaše naših veličina, a ne znaju da smo mi skromni ljudi. Mi smo materijalno osigurani, u životu smo kroz karijere stekli nešto i za razliku od takvih ljudi, mi u Savez ne ulazimo zbog novca.

Ideja kojom sam se vodila kad sam pokušala ući u Savez bila je pomoći jer sam smatrala da je to moj dug prema sportu koji mi je dao sve u životu. ''Gdje će Raza? Šta će ona?'' To su govorili. Kao da ja nemam šta dati. Svakakve laži su širili o meni, pričali su da tražim puno novca.

Ja da tražim novac od Saveza koji se raspada, koji je u dugovima? Smiješno. Željela sam pomoći jer ja to volim, košarka je moj život. Dok sam igrala, sve je bilo na meni, nisam imala vremena razmišljati o nekim širim stvarima. Sad napokon uživam i želim napraviti nešto za žensku košarku u BiH", pojašnjava Mujanović.

Govorila je i o poznatom sukobu sa bivšim generalnim sekretarom KSBiH Amerom Čolanom koji je nakon niza skandala udaljen sa ove funkcije.

"Kad sam se prihvatila ovog posla, saradnja je bila korektna. Ja sam uvijek za dogovor i tražila sam disciplinu. Ekipu sam držala pod kontrolom i napravili smo fantastičan rezultat, peto mjesto na EP-u.

Tada je sve izgledalo u najboljem redu. No, prošle godine se umiješao u ekipu i razmontirao mi je sve što sam gradila tri godine.

Sazvala sam sastanak stručnog štaba i rekla sam im da bi najbolje bilo da se vratim u BiH jer to što je on radio i kako se ponašao više nisam mogla podnijeti. Tada su me molili, preklinjali da ostanem, rekli su da će se i oni vratiti kući ako odem.

Pristala sam ostati, bilo bi ružno da napravimo cirkus kad smo već došli na turnir. Tamo smo se ozbiljno posvađali. Selektor i ja smo s njim nešto razgovarali, on nas nije želio ni saslušati. Sjedili smo u holu hotela i samo je ustao i otišao.

Rekla sam mu da se vrati, da završimo razgovor. Nije se ni okrenuo. Ustala sam i prišla sam mu: "Slušaj, čovječe, ja imam svoje ime i prezime. Ti ga nemaš." Tu smo završili. Više nismo razgovarali", rekla je Mujanović i pojasnila na koji način funkcioniše sistem glasanja u KSBiH.

"Znate kako je kod nas u BiH, tri glasa Bošnjaka, tri glasa Srba, tri glasa Hrvata. On je izlobirao kod ove dvojice Bošnjaka u Upravom odboru i nisu ga mogli smijeniti. Ništa, kad smo se vratili nakon SP-a, s njim sam komunicirala samo službeno.

Onda je on mene počeo ucjenjivati. Naredio mi je da hitno dođem u Savez. Tu smo se posvađali zadnji put i odlučila sam napisati jedan mail svim članovima Upravnog odbora i jasno im objasniti kako stvari stoje. Insistirala sam da prisustvujem na toj sjednici i u lice sam im rekla sve. Bilo je tu puno toga što nije za medije.

S guštom sam mu u lice rekla: 'Znaš li kad ću možda napustiti Savez? Tek kad tebe otjeram.' Tako je i bilo. Koncem prošle godine istekao mu je mandat i službeno je razriješen bilo kakve dužnosti. Na kraju se dogodilo ono što sam mu rekla da će se dogoditi: on je otišao, ja sam ostala i dat ću sve od sebe da pomognem ovim curama i ženskoj košarci u BiH", pojašnjava najbolja evropska košarkašica svih vremena.

Hrvatske kolege je zanimalo kako je došlo do toga da Jonquel Jones obuče dres reprezentacije Bosne i Hercegovine s kojom je napravila velike stvari i koja je bila Razijina uloga u svemu tome.

"Za sve je zaslužan bio naš bivši selektor Goran Lojo. On je preko svog menadžera došao do Jones. Kad smo je prvi put pozvali, tada nije bila na nivou na kojem je sad. Jones je s Bahama, tamo košarka nije naročito razvijena, ali studirala je u Americi i tamo je igrala.

Imali smo mi i ranije neke Amerikanke, no one su bile problematične i nisu se uklopile. Lojo je tražio centra, ali u prvom redu pazio je da, osim igračkih kvaliteta, ima i kvalitetan karakter. Kad sam je prvi put vidjela, bilo mi je odmah jasno o kakvoj se igračici radi.

Mogla je sve, a najvažnije je da se jako dobro uklopila s našim curama. Na prvom treningu smo imali mali problem s ostalim igračicama, ali brzo smo to riješili.

Prva utakmica, a mi dobijemo Rusiju u Rusiji, a onda osvojimo i peto mjesto u Evropi 2021. godine.

Sve je bilo odlično, sjajno sam sarađivala s selektorom i stručnim štabom, no tada se Čolan počeo miješati. Počeo je gurati neke svoje igračice i sve je rasturio", dodaje Mujanović.