Bivši teniser Medvedev kritikovao Đokovića: Palo mu je poštovanje prema njemu!

09. 06. 2023 - 15:47 | Tenis

Nekadašnji četvrti teniser na svijetu Andrej Medvedev dao je velik intervju u kojem je govorio o ratu o Ukrajini, ali i o Novaku Đokoviću koji igra u polufinalu Roland Garrosa protiv Carlosa Alcaraza.

"Iskustvo je na Novakovoj strani. Motivacija također. Novak zna i osjeća da mu vrijeme otkucava, on mora pokušati osvojiti Roland Garros. Posebno stoga što Rafa ove godine ne nastupa. Iskustvo je na njegovoj strani, ali što se udaraca tiče, tu je jači Alcaraz. Detalji će odlučiti. Pitajte me ko će pobijediti kada izađu na teren na zagrijavanje. Tada me pitajte", započeo je razgovor za B92 nekad uspješni ukrajinski teniser pa dodao:

"Možda mi se ne sviđa što Novak radi i to što njegova porodica podržava Rusiju tokom rata u Ukrajini. Možda ga zbog toga ne poštujem, ali protiv matematike se ne može. Tip je držao četiri Grand Slam turnira u isto vrijeme. To je nevjerovatno. Mislio sam da to niko, osim Rogera Federera, nije u stanju postići. Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Ne mogu ga kriviti. Momak igra tenis, ne želi izlaziti iz tog okvira, ima dovoljno svojih problema. Jedino što je, kada je rat počinjao, mogao reći nešto protiv toga. Mogao je, recimo, reći: 'Ja sam protiv rata.' Mogao je, recimo, na kameri napisati 'no war'. Kad je počeo problem s Kosovom, nekoliko dana kasnije na Roland Garrosu pisao je o tome na kameri, mogao je napisati 'Zaustavite rat na Kosovu'. To znači da igrač ima moć utjecati na mišljenja ljudi. Mogao je ranije pružiti i podršku Ukrajini, ali nije to učinio. Ipak, poštujem ga i dalje kao tenisera", rekao je Ukrajinac koji je nastupio i u finalu Roland Garrosa.

Istakao je da se Ukrajinci ne ljute na Srbe, ali i da se loše osjećaju zbog njih.

"Vi ste posljednji u svijetu koji i dalje vjeruju Rusima. Nacija koja laže sve i nikada nije održala riječ, nikada u historiji. Mnogo, mnogo stotina godina... Ne možete vjerovati Rusima, naučite to. Nije bitno sviđaju li vam se sada, jeste li prijatelji. To nije nacija s kojom treba sarađivati. Ako ih smatrate boljim od sebe, superiornijim... Ta zemlja vam govori o plinu, nafti, da su superiorniji od vas. Ne biste ih trebali slušati. Ne treba ih smatrati superiornim, ispod su vas. Garantujem vam, Rusija nema šansi da dobije rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju će izaći uskoro i bit ćete šokirani. Ja vam govorim samo pet posto onog što se događa. Bit ćete šokirani kada saznate za koga ste se molili. Ne bi me iznenadilo da Srbi pređu u katolicizam. U potpunosti. Ozbiljan sam. Nakon što saznaju šta su se*onje u Rusiji radili. Ili makar nećete imati takav stav prema Rusiji. Govorim vam iz srca. Ja sam samo momak koji je slučajno igrao tenis, nisam VIP, ja sam niko, došao sam vas zamoliti da mi vjerujete. Volim Srbiju", rekao je Medvedev.

Za kraj intervjua je još samo poželio sreću Đokoviću u današnjem duelu s Alcarazom.