KATALANSKO ČUDO NE POSUSTAJE: Predviđali im borbu za opstanak, a oni se nakon 13 kola šepure na vrhu Primere

14. 11. 2023 - 10:05 | Druga strana sporta

Dok mnogi očekuju njihov pad i surovo buđenje iz najlepšeg sna, fudbaleri Đirone se nakon 13 odigranih kola šepure sa vrha tabele, na kojem su nakon nedavnog kiksa Real Madrida u susretu sa Rajo Valjekanom usamljeni.
Upravo je "kraljevski klub" naneo Đironi jedini poraz u šampionatu (3:0), kojim je prekinuta serija katalonskog tima od šest uzastopnih trijumfa. Ipak, Mićelova "četa" je nakon tog pada ustala kao da se ništa nije dogodilo, "stresla prašinu" sa sebe i vezala još pet pobeda, koje su ih pred reprezentativnu pauzu osamine na liderkoj poziciji Primere. 
Ovakvom scenariju sigurno se nisu nadali ni oni najveći navijači kluba iz okoline Barselone, koja očigledno više nije jedina sila iz Katalonije. Deset pobeda iz 12 mečeva, uz po jedan remi i poraz je bilans kome se gotovo niko nije nadao, pa ni sam trener Đirone.

Tome svedoče i njegove reči uoči početka sezone, kada je kao glavni cilj Đirone isticao opstanak u ligi bez većih trzavica i sezonu bez strepnje do poslednjeg kola. 

Ipak, ispostavilo se da su crveno-beli tim znatno većih kapaciteta, koji bi do kraja sezone mogao da se bori i za mesto u Ligi šampiona. Nećemo još uvek reći titulu, što bila senzacija u rangu one koju je režirao Lester 2016. godine, ali sasvim je jasno da je evropa sa ovakvim partijama nadohvat ruke. Ono što je sigurno, o opstanku sigurno već niko ni ne razmišlja, iako je tek početak novembra. Trenutno se sanjaju mnogo krupnije stvari.

Mnogi su usled sjajnih ovosezonski izdanja Đirone zaboravljaju da je reč o timu koji igra tek svoju četvrtu sezonu u elitnom rangu španskog fudbala, u koji je prvi put kročio 2017. godine. Od tada se bilo i povrataka u niži rang, a najbolji plasman do sada ostvaren je u sezoni za nama kada je ostvaren ostanak u ligi sa 10. pozicije.

Siti grupa, u čijem vlasništvu se ovaj klub nalazi, očigledno je počela da pokazuje svoju moć i na Pirinejskom poluostrvu, iako ulaganja u katalonski klub nisu ni približna onima u recimo Mančester sitiju.

(SPORTAL.RS)