SUDIJE UKRAJINI UKRALE EURO? Fudbalski svijet je bijesan, posebno teško je pogođena BiH

20. 11. 2023 - 23:22 | Drugi pišu >> Fudbal

U Leverkusenu na BayAreni Italija je remizirala kao gost s Ukrajinom (0:0) i tako se kao druga uz Englesku iz grupe plasirala na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, piše sportsport.ba.

Ukrajincima je trebala pobjeda u Leverkusenu na "domaćem" terenu kako bi završila ispred Italije i otišla na Euro, no Azzurri su u svom stilu odigrali "na nulu", sačuvali vrijedan bod i proslavili još jedan uspjeh, sada pod vodstvom novog selektora Luciana Spallettija.

Ukrajina je bila u podređenom položaju tokom prvih 45 minuta, no otvorila se u nastavku, Donnarumma je u par navrata spašavao Italijane, a onda u nadoknadi vremena jedna jako diskutabilna odluka.

Mudryk je prvi došao do lopte, jedan italijanski defanzivac je kasnio i očito ga kopačkom zakačio po nozi, ali sudija Manzano nije dosudio penal. Da stvar bude gora, čak nije dobio ni poziv iz VAR sobe da pogleda tu situaciju.

Ukrajinci su se uzalud žalili, odluka se nije promijenila, a Italija je možda u tom trenutku dobila dobar poguranac i kartu za Evropsko prvenstvo.

penalci

Ova odluka izazvat će dosta reakcija u svijetu fudbala, a zbog nje bismo i mi sami u BiH mogli da žalimo. Zašto? Pa vrlo jasno, Ukrajina je sada izgledan rival Ljiljanima u baražu u novembru, dok bi pobjedom Ukrajina otišla direktno na Euro, a nama olakšala posao i za rivala poslala Finsku.

Ovako, još nije sigurno, ali Ukrajina je vrlo moguć rival bh. reprezentaciji u martu.

Fudbalski svijet je uglavnom u šoku, svjestan da je ovo trebao da bude penal, a brojni svjetski mediji već uveliko pišu o "velikim kontroverzama uz pomoć kojih je Italija otišla na Euro".