KEK NAKON ŠTO JE SLOVENIJA OSIGURALA PLASMAN NA EURO: Imao sam osjećaj da ne možemo izgubiti

21. 11. 2023 - 08:21 | Druga strana sporta

Fudbaleri Slovenije savladali su sinoć Kazahstan rezultatom 2:1 i tako ovjerili plasman na Evropsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine
Fudbalska reprezentacija Slovenije tako se plasirala na Evropsko prvenstvo nakon čak 24 godine izbivanja, a dosta zasluga pripada selektoru Matjažu Keku, koji je jednostavno predodređen za uspjeh.

Ekipa Matjaža Keka povela je u 42. minuti golom Benjamina Šeška iz penala da bi se gosti vratili u 48. minuti preko Ramazana Orazova. Ipak, Slovenija je do pobjede došla golom Benjamina Verbiča u 86. minuti iako joj je bio dovoljan i bod.
"Veselje, sretni smo i ponosni. Mislim da smo ovo zaslužili i hvala čitavoj Sloveniji na ogromnoj pozitivnoj energiji. Isplatilo se, ovoj generaciji koja je proglašena gubitničkom i ovo je velika stvar za naš nogomet. Cilj je bio jasan od prvoga kola i ostvarili smo ga. Nadam se da će ovo biti novi motiv za čitav slovenski nogomet. Hvala svima, od igrača preko ljudi u savezu pa do, naravno, navijača. Lijep je ovo dan za sve nas. Danas se Slovenija digla i to je najljepše. Čestitam mojim igračima", rekao je Matjaž Kek nakon utakmice.
"Znao sam da je kraj i da više ne možemo izgubiti utakmicu ni pod razno. U jednom trenutku se vidjelo koliki je teret bio na svima nama. Primili smo gol iz prvog udarca na gol i to nas je malo presjeklo. Do tad smo igrali dobro, napadački u prvom poluvremenu i željeli smo držati visok ritam. Kazahstan nije bezvezna momčad i nije slučajno bio u igri do zadnjega kola. U takvim utakmicama ti nekad krenu raditi emocije, počneš razmišljati o svemu i to može biti jako opasno. No od jutra sam imao osjećaj da ne možemo izgubiti tu utakmicu, čak su me i igrači malo čudno gledali. Jako sam sretan zbog igrača. Volio bih da se iz ovog rezultata dogodi puno dobrog za slovenski nogomet, ovo je neka nova energija. Hvala i savezu što su mi omogućili mir ovih pet godina", dodao je Kek.

Slovenija je na kraju završila na drugom mjestu u grupi H, odmah iza Danske, no uz identičan broj osvojenih bodova (22).

capture

(oslobođenje.ba)