KAKO VRIJEME BRZO LETI: Prije četiri godine poginuo je veliki Kobe Bryant

26. 01. 2024 - 11:11 | Vremeplov

Iako se čini kao da se desilo jučer, od pogibije velikog Kobeja Bryanta prošle su tačno četiri godine. Tog 26. januara 2020. godine cijeli svijet je u ekspresnom roku obišla vijest da je u helikopterskoj nesreći poginuo jedan od najboljih košarkaša u historiji.Isprva su se svi nadali da je vijest koju je objavio TMZ "fake news", no ubrzo je stigla i potvrda iz policije - Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Angelesa.

Zajedno s Bryantom i Giannom u helikopteru koji je putovao ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa, s su putovali i bejzbolski trener John Altobelli, njegova supruga Keri i kćerka Alyssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester i njena majka Sarah te pilot Ara Zobayan. Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.Istražitelji su u izvještaju utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa pri brzini od oko 300 km/h.

Istražitelji su okrivili Zobayana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.Bryant je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na All-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.

 

(Klix.ba)