KO JE BIO ANDREAS BREME: Čuveni bek je preuzeo odgovornost i vinuo se u historiju Mundijala

20. 02. 2024 - 10:39 | Vremeplov

Njemački mediji su danas objavili da je od srčanog udara u 64. godini preminuo Andreas Breme (Brehme), legendarni lijevi bek njemačke reprezentacije.

Breme je bio važan član generacije koja je Nijemcima donijela naslov svjetskog prvaka 1990. godine u Italiji. 

Upravo je ovaj lijevi bek bio zaslužan za pobjedu u tom finalu koje se igralo na stadionu Olimpiko u Rimu protiv Argentine, koju je predvodio čuveni Diego Armando Maradona. 

Nijemci su napadali tokom većeg dijela susreta, u želji da se osvete za izgubljeno finale četiri godine ranije, kada je Argentina bila bolja (3:2). 

Nije lopta htjela u gol, ali onda je došla 85. minuta. Rudi Feler (Voller) krenuo je u dribling u šesnaestercu Argentinaca, a Roberto Sensini ga je zakašnjelom reakcijom "pokosio", poslije čega je meksički sudija Edgardo Kodesal (Codesal) pokazao je na bijelu tačku. 

Lotar Mateus (Lothar Matthaus), koji je inače izvodio najstrožiju kaznu, tokom utakmice je promijenio kopačke i nije se osjećao komforno u novim. 

Stoga je Breme odlučio preuzeti odgovornost i šutirati. Lijevi bek je snažno šutirao u desni ugao golmana Serhija Kojkočee (Sergio Goycochea), a on ga je pročitao, mada nije uspio stići do lopte na vrijeme. 


Inače, Breme je u karijeri nastupao za Kaiserslautern, minhenski Bajern, Inter i Real Zaragozu. Sa Bajernom i Kaiserslauternom je osvajao titulu u njemačkom prvenstvu, dok je u Italiji slavio s Interom. Osvojio je i tadašnji Kup UEFA-e 1991. godine s "Nerazurima".

Tokom nastupa na prvenstvima, bio je izabran za najbolju ekipu prvenstva 1984. i 1992. godine, dok je 1990. godine završio kao treći u poretku za Zlatnu loptu. 

Karijeru je završio u Kaiserslauternu 1998. godine. Kasnije je bio trener Kaiserslautrna i Unterhahinga te pomoćni trener u Štutgartu.