Ponoćni nockout: Ma kakav poraz od Dinama, dva sata kasnije Hajduk je primio još bolniji udarac

31. 03. 2024 - 08:13 | Drugi pišu >> Fudbal

Hajduk je značajno umanjio šanse da postane prvak Hrvatske. Izgubili su Splićani na Poljudu od Dinama i pali su na treće mjesto na tabeli. Ali poraz je donio problem na duže staze.

Otprilike dva sata nakon poraza od Dinama za navijače Hajduka je stigla možda i bolnija vijest pošto se pojavio problem na duže staze i to ozbiljan. Riječ je o Marku Livaji.

Naime, Livaja nije uspio odigrati meč protiv Zagrepčana do kraja. Izašao je 15-ak minuta prije posljednjeg zvižduka. Uradio je to šepajući.

Prve informacije o samoj povredi nisu dobre. Sportske novosti su objavile kako najveću zvijezdu Majstora s mora čekaju tri sedmice pauze. Dug je to period za potrebe Hajduka.

Zašto je dug, dovoljno govori pogled na kalendar. Hajduk naredna dva meča igra protiv Dinama u Kupu i Rijeke u prvenstvu. Susreti koji bi mogli značiti i ostanak bez trofeja.

Kako sada stvari stoje Livaje neće biti na susretima protiv Dinama, Rijeke, Osijeka i Slaven Belupa i to na mečevima kada Hajduka praktično nema prava na kiks.

Naredni poljudski okršaj je praktično finale pošto će se igrati samo jedan meč, dok bi gostovanje na Rujevici i eventualni poraz značilo oproštaj od titule.

Da za Splićane stvar bude gora, u odbrani protiv lidera prvenstva neće biti ni Zvonimira Šarlije koji je protiv Modrih dobio žuti karton i morat će odraditi jedan meč suspenzije.

Vjerovatno su i Hajduku znali da je početak aprila možda i odlučujući za sezonu, pa povreda Livaje dolazi u nezgodno vrijeme i trener Mislav Karoglan je sada u itekako ozbiljnom problemu.

Pogotovo ako se na to doda da je nepoznat datum povratka Ivana Perišića, dok i Josip Brekalo koji je trebao biti jedna od udarnih igli također nije u sjajnoj formi.

Trener Splićana je poslije utakmice na neki način i prozvao svoje izabranike te im prigovorio na nekim stvarima.

"Nije nam nedostajalo ni ptičjeg mlijeka. Klub nam je pružio sve, i predsjednik. Čovjek je napravio sve, a sportski sektor je moja odgovornost. Trener je kriv kad je sve loše i preuzimam odgovornost za loše rezultate."

"Ja znam što radim i koliko sam predan. Mogu se pogledati u ogledalo. Taj nivo predanosti moraju imati i igrači, i još veću kako bi bili prvaci. Neke stvari i odnosi se nisu smjeli desiti. Pričam o pripremama i tako dalje", rekao je Karoglan nakon utakmice.

Podsjećanja radi, Dinamo je prvi prvenstveni trijumf nad Hajdukom u ovoj sezoni slavio majstorskim golom Brune Petkovića iz finiša prvog dijela.

Rijeka je sada na plus sedam, a Dinamo na plus dva u odnosu na Hajduk koji je pao na treće mjesto, s tim da tim iz Zagreba ima odigrati zaostali meč protiv Varaždina.