OTKRIVENA NAMJEŠTALJKA? U noći velike pobjede Dinamo je uzdrman, šteta bi mogla biti nesaglediva

31. 03. 2024 - 09:52 | Drugi pišu >> Fudbal

Bila je to jedna od najvećih blamaža Dinama u novijoj klupskoj historiji. Nekoliko mjeseci su stigle optužbe da je utakmica namještana i to u noći kada su Modri ostvarili možda i ključnu pobjedu u borbi za titulu prvaka pošto je Poljudu pao Hajduk sa 0:1.

Slavilo se duboko u noć, kako među igračima, tako i navijačima Dinama, ali mnogi u zagrebačkom klubu nisu znali šta se dešava na jugu bivše Jugoslavije, odnosno na Kosovu.

I dok je Dinamo odigrao vrlo dobar meč na Poljudu, iskoristio svoje prilike i ostavio važan trijumf sa Kosova je stigla vijest koja bi ozbiljno mogla uzdmati zagrebački klub.

Optužbe za namješten meč nisu mala stvar i posljedice obično mogu biti nesagledive, pogotovo ako se radi o susretu međunarodnog karaktera što ovaj put i jeste slučaj.

Sudija svirao kraj, Hajduk objavio rezultat, a onda je krenuo "haos" - Svi prozivaju jednog čovjeka

Naime, kosovski list Nacionale je objavio vijest da su ozbiljne sumnje kako je namješten susret Konferencijske lige između Ballkanija i Dinama igran jesenas.

Prvak Kosova je taj susret dobio sa 2:0, a izabranici Sergeja Jakirovića su izgledali neprepoznatljivo i odigrali su jednu od najslabijih evropkih utakmicu u posljednjih desetak godina, pogotovo ako se u obzir uzme protivnik.

Ballkani je relativno lako riješio meč u svoju korist, a vijesti sa Kosova su takve da je pokrenuta istraga zbog sumnji da je utakmica igrana 5. oktobra 2023. - namještena.

Iz kosovskog tužiteljstva su naglasili da je istraga u toku što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije te u Dinamu definitivno imaju razloga za brigu.

"Istina je da se vodi istraga o toj utakmici", potvrdila je glasnogovornica kosovskog tužilaštva Lauretta Ulay.

Dinamo je na kraju uspio proći grupu sa Ballkanijem, Astanom i Victorijom Plzen. Modri su Kosovare razbili na domaćem terenu sa 3:0 uz dva gola Brune Petkovića.

Ukoliko se ispostavi da je susret zaista namješten kazne za Dinamo bi mogle biti rigorozne koje bi čak dovele i do izbacivanja iz evropskih takmičenja što bi zauvijek ukaljalo obraz zagrebačkog velikana.

Posljednjih godina, Dinamo se etablirao kao najorganizovaniji klub regije sposoban da našteti klubovima iz Lige petice što je potvrdilo i nedavno izbacivanje Betisa u Konferencijskoj ligi.

Optužbe, pa čak i špekulacije o mogućem namještenom meču će sigurno izazvati nelagodu na Maksimiru, pa ostaje da se vidi da li će stići kakva reakcija iz Zagreba.

Dinamo je u prošlosti bio u sličnoj situaciji, bilo je to 2015. godine u 4. pretkolu Lige prvaka kad su Modri imali za rivala Skenderbau. Tada su igrači albanskog tima počeli svjesno puštati golove u revanš susretu na Maksimiru.

Na kraju je Skenderbau prošao sa kaznom od deset godina izbacivanja iz UEFA-inih takmičenja te novčanom kaznom od milion eura, prenosi Sportsport.ba