LAPORTA ČINI NEMOGUĆE DA ZADRŽI XAVIJA: "Ostani i dovodim ti njega"

03. 04. 2024 - 08:24 | Druga strana sporta

Xavi Hernandez (44) najavio je ranije ove sezone da napušta Barcelonu tokom ljeta, ali u klubu bi radije da ostane.
Nakon 5:3 poraza od Villarreala krajem januara ove godine, Xavi je iznenada na presici najavi odlakaz iz kluba.

"30. juna napustit ću klub. To je odluka o kojoj smo razgovarali s predsjednikom, s osobljem... Barca treba promjenu smjera", rekao je Barcelonin trener nakon tog poraza.
Aktuelni španski prvak bio je tada u ozbiljnoj rezultatskoj krizi, zbog čega je Xavi najavio odlazak. U međuvremenu je prošao Napoli u osmini finala Lige prvaka, imao dobrih nastupa u La Ligi i predsjednik kluba Joan Laporta poželio je da nekadašnji veznjak ostane u Barci.

Laporta i potpredsjednik kluba Rafa Yuste jasno su dali do znanja da ne odustaju od svojih napora da pokušaju natjerati Xavija Hernandeza da promijeni svoju odluku da napusti Barcelonu na kraju tekuće sezone.
Laporta je uvjerio da će čekati do kraja sezone kako bi saznali trenerovu odluku, što je znak da vjeruje da ona može varirati i da nije sto posto konačna. U međuvremenu, Yuste je objasnio da će ga pokušati uvjeriti da nastavi te da čak razmišljaju o "dugoročnom projektu koji bi on vodio".

Mundo Deportivo navodi da i sportski direktor Deco trenutno pokušava Xavija nagovoriti na promjenu ranije donesene odluke.

Laporta i njegovi saradnici vjeruju da je Xavi pravi primjer mladim fudbalerima Barcelone, da ga poštuju jednako kao i veterani u svlačionici, a da bi ga nagovorio na ostanak prvi čovjek Kataloanaca je navodno Xaviju obećao dovođenje Erlinga Haalanda.

Norvežanin je jedan od najboljih igrača današnjice, ali ima ugovor s Manchester Cityjem. Sada kada će Kylian Mbappe u Madrid, vjeruje se da će Barca pokušati da dovede drugu "zvijer", odnosno Haalanda.

Iako su im finansijska sredstva trenutno donekle ograničena u Barceloni su odlučili da razmotre šta mogu uraditi po pitanju dovođenja sjajnog Norvežanina.

Nedavno je o tome pisao katalonski list Mundo Deportivo, objasnivši kako je norveški centarfor svojevrsni zabranjeni san za Blaugranu koja ima plan krenuti po napadača Građana na ljeto 2025. godine, a naravno poznavajući Laportu ne bi bilo čudo da pronađe način da ga kupi već ovo ljeto.
Ima Barca Roberta Lewandowskog, Poljak pokazuje da je i dalje gol mašina, ali godine čine svoje, Poljak neće još dugo trajati, a Haaland bi svakako bio budućnost Katalonaca.

Xavi nije tip osobe koja bi preko noći promijenila vlastito mišljenje i stav, ali obećanje Laporte da će mu kupiti Haalanda moglo bi zaista pomoći da se situacija u potpunosti preokrene.