VATROGASAC IZ NAPULJA: Sudi derbi na Poljudu ispisao historiju Serie A, a povezana je s Hrvatom

03. 04. 2024 - 09:19 | Druga strana sporta

Za današnji, novi okršaj Hajduka i Dinama, ovoga puta u polufinalu Kupa, sudi Talijan Fabio Maresca.
Maresca ima zanimljivu biografiju iza sebe, rođen je u Napulju, a po zanimanju je vatrogasac. Suđenjem se počeo baviti još davne 1997. godine, a u trećoj talijanskoj ligi debitovao je 2010. Tri godine kasnije stigao je do Serie B, a već 2014. sudio je Serie A, i to ogled Lazija i Bologne.

Njegov dolazak do Serie A bio je poseban i po tome što je prošlo 50 godina da jedan sudac iz Napulja dijeli pravdu u najjačem rangu talijanskog nogometa, piše Dalmatinski portal. 

FIFA-inu značku ima četiri godine te je odsudio 130 utakmica u prvom razredu talijanskog nogometa. Zanimljivo je kako je Maresca prvi sudac koji je u Serie A svirao jedanaesterac nakon intervencije VAR-a. Bilo je to u augustu 2017. godine na utakmici Juventusa i Cagliarija (3:0). Igrala se 37. minuta, a nakon duela Alexa Sandra i Duje Čopa ekipa sa Sardinije je dobila penal.

U ovoj sezoni odsudio je 25 utakmica, od čega 14 u Serie A. Podijelio je 132 žuta kartona, četiri crvena i svirao šest jedanaesterac. Dolazak u Hrvatsku mu neće biti prvo takvo gostovanje, sudio je utakmice u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji.

(n1info.ba)