Mnogi nisu ni shvatili da ga nema: Evo zbog čega jedan meč na EURO nedostaje

09. 07. 2024 - 21:25 | Drugi pišu >> Fudbal

Fudbalsko prvenstvo Evrope ulazi u samu završnicu, a ostala su još samo tri meča da se odigraju u Njemačkoj. Tri, pošto meča za treće mjesto nema, a evo i zašto i od kad. Fudbaleri Španije i Francuske će u Minhenu dati ime prvog finaliste, dok će dan kasnije u Dortmundu Holandija i Engleska odlučiti ko će u meč za trofej na EURO 2024.

Poraženi u oba susreta idu kućama, pošto nema meča na trećem mjestu, kao što je slučaj na prvenstvima svijeta, a evo i zašto.

Duel za bronzu se na šampionatima Evrope igrao sve do 1980. godine, ali je nakon toga on ukinut. Do tada su ekipe bile podijeljene u dvije grupe po četiri tima, pobjednici su igrali za zlato, a drugoplasirani za bronzu.

Ipak, od 1984. je uvedeno i polufinale, nakon čega je UEFA procijenila da nema potrebe dodavati još jednu utakmicu u nokaut fazi, pa je meč za treće mjesto izbačen.Od tada se šampionat širio, prvo na 16, a zatim i na 24 ekipe, ali se utakmica za bronzu nikada nije vraćala.

Zbog toga, posljednji osvajač “najslabijeg” odličja je reprezentacija Čehoslovačke, a ostaje da se vidi hoće li se možda u modu vratiti i duel za treće mesto u budućnosti, ili ćemo nakon polufinala imati samo jedan meč do kraja prvenstva, piše Srpskainfo.